2024. május 25. - Orbán

Megtárgyalták a katona stratégia tervezetét

A Honvédelmi Minisztérium Kollégiuma megtárgyalta a nemzeti katonai stratégia tervezetét; a dokumentum ötpárti konszenzus esetén kerülhet majd az Országgyűlés elé - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.
2008. szeptember 29. hétfő 21:40 - Hírextra
A kollégium a stratégia tervezetének megvitatásánál egyetértett a dokumentum fő megállapításaival - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben A tájékoztatás szerint a stratégia tervezetét széleskörű szakmai és társadalmi vitában készítettek elő.

A stratégia társadalmi támogatottságára azért van szükség, hogy a magyar közvélemény is megismerje és elfogadja a Magyar Honvédség szerepvállalását itthon és a világban - írják.

A stratégia meghatározza a Magyar Köztársaság külső fegyveres kihívások által érintett biztonsága fenntartásának gyakorlati módozatait, illetve a hozzájárulás feladatait az ország belső biztonságához.

A kormány ágazati stratégiájaként mintegy 10-15 éves időtávlatban meghatározza a honvédség alkalmazásának és fenntartásának fő elveit, valamint fejlesztésének irányait.

A tervezet számba veszi azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek kezelése katonai erőt igényel, továbbá meghatározza azokat a képességeket, amelyek szükségesek az ország védelméből, a NATO- és európai uniós tagságból fakadó katonai feladatok végrehajtásához.

A dokumentum egyebek mellett megfogalmazza, hogy a NATO-tagsából fakadó kollektív védelmi feladatok és a nemzetközi béketámogató és válságkezelő műveletek kihívásai egyaránt szükségessé teszik expedíciós képességek, azaz a külföldi katonai missziós részvételre való alkalmasság fejlesztését.

A szakminisztérium a tervezetet további civil és szakmai fórumok elé kívánja tárni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását