2024. május 14. - Bonifác

Nincs rasszizmus a polgárőrségen belül

A polgárőrség nyolcvanezres tagságán belül nem tapasztalhatóak rasszista megnyilvánulások, a pátkai Molotov-koktélos támadással gyanúsított három, előzetes letartóztatásban lévő polgárőr ügye nem rendítette meg a szervezetbe vetett bizalmat – nyilat
2008. szeptember 28. vasárnap 11:18 - Hírextra
Az 1900 egyesületet tömörítő, évente nyolcmillió szolgálati órát adó bűnmegelőzési szervezet vezetőjét annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy a bíróság nemrégiben újabb két hónappal meghosszabbította előzetes letartóztatását annak a három polgárőrnek, akik a gyanú szerint június 3-ra virradóra éjszaka a Fejér megyei településen Molotov-koktélt dobtak három, romák lakta házra.

Az akkori támadás következtében senkinek nem esett bántódása, de az azt követően kialakult dulakodásban egy ember megsérült, egy szobában pedig, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett.
A történtek annak idején megbolygatták a falu életét. Mint azt lakossági fórumokon többen is kijelentették, mindaddig hisznek polgárőreik ártatlanságában, amíg azt "megdönthetetlenül" meg nem cáfolják.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezését követően, június 11-én a rendőrség azt közölte az MTI-vel, hogy a három fogva tartottal szemben "a rendőrség megalapozott gyanúját a személyi, tárgyi és okirati bizonyítékok mellett az egyik gyanúsított részletes, a bűncselekmény többi résztvevőjének szerepét is feltáró vallomása is alátámasztja". Az eljárás több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik a polgárőrök ellen.

Túrós András, az OPSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a településen működő helyi polgárőrség felfüggesztette az érintett polgárőrök tagságát és amennyiben bebizonyosodik a bűnösségük, kizárják őket a testületből. Kijelentette, a konfliktus nem rasszista indíttatásból, hanem két család között kialakult nézeteltérésből keletkezett. Megjegyezte, a nyomozás emberölés kísérlete, és nem befejezett cselekmény miatt indult, s az ügy kapcsán sérülés sem keletkezett.

A nyugalmazott rendőrtábornok azt is elmondta, hogy az ügy fejleményeiről a rendőrség folyamatosan tájékoztatja, de a bűncselekmény elkövetésétől az egész szervezet nevében elhatárolódik.

Túrós András leszögezte, hogy rasszista megnyilvánulások nem történnek testületen belül, más jellegű bűncselekményt is évente alig két-három ember követ el a büntetlen előéletű tagságon belül. Megjegyezte, ez is sok, mert egyetlen ember bűncselekménye is árnyékot vethet az egész testületre. Megemlítette, hogy - bár nem vezetnek ilyen jellegű nyilvántartást - országos mintegy ezer roma polgárőr dolgozhat a szervezetben. Van olyan település, ahol a romák nagy számban élnek, szinte a kisebbség tagjai alkotják a helyi polgárőrséget, a rendőrökkel is közösen járőröznek, s feladataikat maradéktalanul, kiválóan ellátják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását