2024. május 9. - Gergely

Életveszélyes templom

Életveszélyes a lébényi templom közelébe menni. Magyarország egyik legrégibb, több mint 800 éves román kori épületéről kézilabda nagyságú kőgolyók potyognak. A legsürgősebb feladat a tető és a tornyok kijavítása, valamint a kőszerkezetek renoválása.
2008. szeptember 28. vasárnap 07:22 - Hírextra
Több tábla is figyelmezteti a gyalogosokat a templomnál az omlásveszélyre. Márpedig sokan járnak erre. Az épület Lébény központjában, néhány percre van az iskolától. A templom tetején 10-12 kilós ólomlemezek csúsztak el.

"Tíznél több darab hiányzik már, és azok ki tudja milyen állapotban vannak. Jó esetben csak egy darab esik le, de hogy ha az egész golyó, szinte biztos, hogy ide le fog találni" - mutatta Kovács Gábor polgármester.

Az épület folyamatosan beázik, ezért a boltozatról is hullik a vakolat.

"Most már vigyázni kell, hogy ha Úrfelmutatás van, ne potyogjon a mész. Vagy le kell takarni a szentségeket" - mondta a templom gondnoknője.

Nagy felújítás 150 éve nem volt az épületen. Felmérések szerint a javításokra most több mint egymilliárd forint kellene.

"Itt az önerővel szerintem nem lehet gond, mert ez államérdek. Az állam finanszírozná ezt. Inkább azzal van gond, hogy túl nagy az összeg. Egyszerre túl nagy" - vélekedett a polgármester.

A győri egyházmegyei hivatal két héten belül tanácskozik arról, hogy hol és hogyan pályázzanak támogatásért.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását