2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Alonso sikere, káosz a boxutcában

Fernando Alonso, a Renault spanyol pilótája nyerte a Forma-1-es világbajnokság idei 15. futamát, a Szingapúri Nagydíjat. Az F1 történetének első villanyfényes viadalán a német Nico Rosberg (Williams) végzett a második helyen, míg a brit Lewis Hamilton (Mc
2008. szeptember 28. vasárnap 17:37 - Hírextra
A viadalon egyik ferraris versenyző, így a vb-címvédő finn Kimi Ra:ikkönen és a pontversenyben második brazil Felipe Massa sem szerzett pontot, ezzel Hamilton előnye három futammal a zárás előtt hét pontra nőtt közvetlen riválisával szemben.

A kétszeres világbajnok Alonso (2005, 2006) huszadik futamgyőzelmét aratta, ezt megelőzően legutóbb a tavalyi idényben - még a McLarennel - sikerült diadalmaskodnia.

A szingapúri versenyen az volt a döntő, hogy a 14. körben, egy baleset után beküldték a biztonsági autót, és ez idő alatt több pilóta figyelmen kívül hagyva a tilos jelzést behajtott a boxutcába, ahol valóságos káosz alakult ki, a versenybíróság pedig büntetéseket osztott ki.

Gond nélkül lezajlott a 61 körös futam rajtja: Massa megtartotta vezető helyét, mögötte Hamilton és Ra:ikkönen száguldott. Az ötödik kör végén a brazil 3 mp-cel vezetett a brit és 8-cal csapattársa előtt. Az már a viadal elején láthatóvá vált, hogy a szingapúri pályán - hasonlatosan a monte-carlóihoz - szinte lehetetlen előzni.

A 14. körben a brazil Nelson Piquet megcsúszott, nekivágódott a falnak, a Renault tönkrement, ezért beküldték a safety cart. A lélegzetvételnyi szünetet kihasználva, Massa kihajtott tankolni: zöld lámpát kapott ezért elindult, de a benzinadagolót még nem húzták ki a torokból, így maga után vonszolta a több méter hosszú csövet a boxutcán. A szerelők, akik futva igyekeztek a brazil után, csak nagy nehezen tudták megakadályozni a súlyos balesetet.

A 19. körben folytatódott a száguldás: a versenybíróság azonban több pilótát, így Massát, Rosberget, az olasz Jarno Trullit és a lengyel Robert Kubicát is megbüntette, mert idő közben a tilos jelzés ellenére kihajtottak a boxutcába, így 28 körrel a zárás előtt Fernando Alonso és Rosberg került az élre, mögöttük pedig a brit David Coulthard és Hamilton következett.

Húsz körrel a leintés előtt Alonso a boxutcában járt, majd az első helyre tért vissza, mögötte Rosberg következett, a harmadik-negyedik helyen pedig Ra:ikkönen és Hamilton száguldott, de a finnek még egy tankolást végre kellett hajtania, így a brit elméletileg már "dobogós" helyen haladt.

Tizenegy körrel a zárás előtt Trulli autója meghibásodott, nem sokkal később pedig a német Adrian Sutil belerohant a védőfalba, ezért ismét beküldték a biztonsági autót. A safety car két körön át lassította a "forgalmat", utána óriási vetélkedés kezdődött az előkelő helyezésekért. Az élen Alonso, mögötte Rosberg, Hamilton, a német Timo Glock és Ra:ikkönen haladt. A finn világbajnok azonban négy körrel a leintés előtt nekicsúszott a palánknak, összetörte a Ferrarit, ezzel befejezte a szingapúri GP-t.

A hajrában nem változott a helyzet az élen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását