2024. április 25. - Márk

Polgárőrség: a kistelepülések védelmében

A jövő évi költségvetés százmillió forint plusztámogatást és külön programfinanszírozást tervez a mintegy 80 ezres létszámú polgárőrség számára - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter a Polgárőrök a kistelepülések biztonságáért című országos fórumon szom
2008. szeptember 27. szombat 15:57 - Hírextra
A miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak közbiztonsági, hanem szociális eredetű problémák is nehezítik a vidéken élő emberek életét. Az egyenlőtlen esélyek, az eltérő szociális gyökerek, a fejletlen infrastruktúra okozta gondokat komplexen kell orvosolni - fűzte hozzá.

Kiss Péter közlése szerint a harminc-negyven leghátrányosabb kistérség felzárkóztatására, e program keretében, térségenként három-négy milliárd, összességében százmilliárd forintot fordítanak.

A kancelláriaminiszter azt mondta, hogy a polgárőrség a demokratikus megoldás a közbiztonság megteremtéséhez, s a demokratikus többség a polgárőrök mögött áll. Ilyen jellegű szervezetre, nem pedig félelmet keltő, masírozó csoportokra van szükség - hangsúlyozta Kiss Péter.
A szocialista politikus elmondta, hogy a polgárőrségnek stabil, tartós és kiszámítható költségvetési támogatást biztosítanak, így az évi 150 millió forintos központi költségvetési támogatás mellett további százmillió forintot kap majd a szervezet. Bejelentette, hogy a Miniszterelnöki Hivatal 15 millió forinttal támogatja a kistelepülések biztonságáért október elejétől 5 millió forintos keretösszeggel kiírandó polgárőrségi projektet, így a kétszáz leghátrányosabb helyzetű településen összesen 20 millió forintra lehet pályázni.

Túrós András nyugalmazott rendőrtábornok, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke előadásában úgy fogalmazott: a bűnözés elsősorban városi jelenség, de úgy tapasztalják, hogy a kistelepüléseken mintha "elszabadult volna a pokol", az emberek tűrőképessége fogyóban, sokszor törvénytelen és tisztességtelen eszközökkel védekeznek. Egyik oldalról lincselések, önbíráskodások, apró lopások, majd válaszul Molotov-koktél, áram és lőfegyver – tette hozzá.
A 80 ezres taglétszámú szervezet elnöke azt mondta: a megélhetési bűnözés kifejezése politikai blöff, ugyanis az emberek tisztes szegénységben is tudnak élni, de mint megjegyezte, egyre több a gyermek- és a fiatalkorú elkövetők száma is.

Az OPSZ a rendőrség és a kormányzat számára programcsomagot fogalmazott meg. Ezek között az ajánlások között szerepel, hogy minden kistelepülésen polgárőrséget hoznának létre, mindenütt bevezetnék az egy iskola - egy polgárőr programot, megerősítenék a már működő egyesületeket, polgárőr ügyeleteket, és ahol igény van rá, posztos polgárőröket alkalmaznának. Javasolják továbbá egy olyan polgárőr szolgálat felállítását, amely szükség esetén könnyen mobilizálható, szeretnék szorosabbá fűzni az együttműködést a körzeti megbízottakkal. Túrós András azt kérte, hogy 2009 legyen a kistelepülések biztonságának éve.
A rendőrség fővárosi igazgatási központjában tartott fórumra az ügyben érintett polgármestereket és polgárőr-vezetőket hívtak meg, de jelen volt az országos rendőrfőkapitány mellett három, a legtöbb kistelepülést tömörítő megye rendőrkapitánya, a szociális és az önkormányzati minisztérium államtitkára is.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy még az idén 150 körzeti megbízottat állítanak szolgálatba, ahol nagymértékben romlott a közbiztonság.

A fórumon felszólaló polgármesterek többek között arról beszéltek, hogy érvényt kell szerezni az alkotmányos és a büntetőjogoknak, ugyanis nincs visszatartó erő a kisfalvakban történő apró bűncselekmények elkövetőivel szemben. Boros-Leskó Géza, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Prügy község független polgármestere azt mondta, egyre agresszívabb és erőszakosabb bűncselekmények történnek a térségben, ezért erősödnie kell az önkormányzatok és a polgárőrségek támogatottságának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását