2024. április 25. - Márk

Lezárulhat az Advertum ügy

Ha a pénzügyminiszter tartja szavát, és a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga megkapja az állami garanciát a 3,1 milliárd forintos adósságára, akkor még idén lezárulhat az Advertum-ügy - mondta Bánki Erik fideszes képviselő a párt szóvivőjével közösen tartott
2008. szeptember 26. péntek 11:07 - Hírextra
Veres János egy személyes találkozón azt ígérte nekem, hogy ha a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga nem állapodik meg az Advertum ajánlatáról a pénteki tárgyaláson, akkor a kormány átgondolja a helyzetet, és visszavonja azt a kormánygaranciát, amit az Advertum részére biztosított - jelentette ki Bánki Erik.

A fideszes politikus szerint így megnyílna a lehetőség, hogy a Liga - amelyben megvan a szándék adósságának rendezésére - megkezdje 3,1 milliárd forintos adósságának rendezését.

Ha a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga meghozza a döntést, hogy nem állapodik meg az Advertummal, nem adja oda neki a marketing- és reklámjogokat, hanem a Liga tárgyal a Pénzügyminisztériummal és kéri a kormánygaranciát, akkor ezt teljesíteni kell - vélekedett Bánki Erik. Hozzátette ugyanakkor: ha Veres János mégis visszalép a neki tett ígérettől, és nem teljesítni a kérést, akkor "a kormányváltást követően felülvizsgáljuk az ügyet, és megtesszük a szükséges lépéseket".

Bánki Erik megjegyezte: a kormány azért ezt a megoldást választotta, mert így talált forrást saját médiabirodalmának építésére.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közölte: az elmúlt napokban, hetekben, hónapokban a kisebbségi kormány által megtett lépések azt mutatják, semmilyen erkölcsi, jogi norma nem számít, a szocialisták számára a hatalomért, a pénzért mindent szabad. Szerinte ezt mutatja például a titkosszolgálatok politikai célra történő felhasználása, a privatizáció folytatása, de ezt jelzi a HospInvest- és az Advertum ügy is.

A szocialisták olyan médiahálózatot akarnak, amely minden feltétel nélkül lojális hozzájuk - vélekedett Szijjártó Péter.

A kormány idén májusban hozta meg azt a döntést, amely szerint kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forint hitelhez juthat az Advertum Kft., amely összegből törleszti a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, 2,1 milliárdot pedig befektet országos médiarendszer kiépítésére.

A kormány a kezességvállalás feltételeként szabta, hogy a hitel futamideje legfeljebb 15 év. A döntés alapján a hitelösszegből 3,1 milliárd forintot a Profi Liga Kft.-nek az állami kezességvállalás mellett kibocsátott, hivatásos labdarúgásfejlesztési kötvény névértékének visszafizetéséből eredő, a Magyar Állammal szemben fennálló tartozása rendezésére kell fordítani.
A további 2,1 milliárd forintot az országos elérésű médiarendszer kiépítésére és működtetésére szántak.
A májusi határozat szerint az Advertum Kft.-nek a médiarendszer működtetéséből származó éves nettó árbevétel legalább 20 százalékát az Önkormányzati Minisztérium, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség egyetértésében kidolgozott labdarúgó utánpótlás-nevelési programokra kell fordítani.

A Profi Liga Kft. által 2001-ben kibocsájtott, államilag garantált, a Magyar Fejlesztési Bank által jegyzett kötvények célja az volt, hogy a profi labdarúgóklubok mérsékeljék tőkehiányukat. Az eredeti elképzelések szerint 8,3 milliárd forint lett volna a tőkebevonás mértéke, de ez az összeg csak 3,1 milliárdot ért el.

Az Advertum Kft. - amely saját meghatározása szerint Magyarország legnagyobb nem budapesti médiacége - rendelkezik a Nyíregyháza és a Diósgyőr élvonalbeli labdarúgócsapatának marketing- és médiajogaival.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását