2024. május 8. - Mihály

A temetők legnagyobb gondjai

Kegytárgyakat, virágokat és egész síremléket is eltulajdonítanak a temetőkből, de nagy gondot okoz az is, hogy sokan a temetőkbe hordják a kommunális szemetet, amit szétszórnak a sírkertekben - hangzott el a "Csend és biztonság 2008" című konferencián, am
2008. szeptember 26. péntek 15:04 - Hírextra
A konferencia fővédnöke Danielisz Béla, a fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottságának elnöke elmondta, hogy a tapasztalatok szerint Magyarországon a kegyeleti kultúra szintje mélyen alatta van a környező országokénak. Hazánkban biztonsági őröket kénytelenek alkalmazni a temetők kezelői, hogy gátat vessenek az elharapódzó bűncselekményeknek.

Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója előadásában szólt arról, hogy társasága - amely 15 temetőt és egy hamvasztót kezel, mintegy 500 hektáron - nyolc év alatt 3 milliárd forintot fordított a sírkertek fejlesztésére. Ebben benne van a biztonsági rendszerek felszerelése is, mint például a riasztórendszer kiépítése a Fiumei úti Sírkert néhány frekventált síremléke körül, ami azonnal jelez, ha valaki túlságosan közel megy egy-egy kiemelt nyughelyhez.

A társaság 80-100 biztonsági őrt alkalmaz, ami évente 200 millió forintjába kerül - tette hozzá.
"Nem tudunk azonban minden sírhoz biztonsági őrt állítani" - mutatott rá a vezérigazgató, hozzátéve, hogy szükséges a rendőri jelenlét a temetőkben, hiszen a tapasztalatok szerint ennek valóban van elrettentő hatása.

A lopások tekintetében az Újköztemető jelenti a legnagyobb gondot: innen nem csak kegytárgyakat, virágot, kereszteket és síremlékeket tulajdonítanak el, hanem még a fákat is kivágják és elviszik, de gyakran még a látogatókat is zaklatják - mondta Simóka Kálmánné.
A vezérigazgató szerint a térfigyelő rendszer kiépítése további eredményre vezetne, de felhívta a figyelmet arra, hogy az ombudsman - a személyiségi jogokra hivatkozva - ezt nem engedi meg.
A konferencián megjelent több rendőri vezető is. Práger Ferenc, a VIII. kerületi rendőrkapitányság vezetője elmondta: ebben az évben a Fiumei úti Sírkertben két bűncselekményről kapott bejelentést a rendőrség. Gondot jelent, hogy sokan az autójukban hagyják értékeiket, amikért feltörik a gépjárművet. A vezető szerint figyelmeztető táblákra volna szükség, amelyeken felhívják a látogatók figyelmét a veszélyekre.

Tóth Sándor, a X. kerületi rendőrkapitányság osztályvezetője rámutatott: valóban sokkal több bűneset történhet annál, mint amennyiről a rendőrség tudomást szerez. A főváros legnagyobb temetőjében, az Újköztemetőben idén 33 bűneset történt, legalábbis ennyiről tud a rendőrség. Ezek közül 6 a temető környékén parkoló autók feltörése volt, ami viszont csak a fele a tavalyi eseteknek. Mint mondta, nagyon nagy gondot jelentenek a színesfémtolvajok.

A rendőrök a nagyobb együttműködésre helyezték a hangsúlyt, és arra kérték a sírkertek vezetőit, hogy minden esetet jelentsenek, mert ennek a megelőzésben is lenne szerepe. Az idei halottak napjára megnövelt létszámmal és gyakoribb ellenőrzésekkel készül a BRFK - jelezték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását