2024. május 8. - Mihály

Juhász az Alkotrmánybíróságig is elmenne

Az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó a parlament házbizottságánál kezdeményezi: foglaljon állást arról, hogy Simicskó István KDNP-s bizottsági elnök megakadályozhatja-e a nemzetbiztonsági bizottság összehívását - jelentette be Juhász Ferenc pénteki saj
2008. szeptember 26. péntek 15:07 - Hírextra
A nemzetbiztonsági bizottság szocialista tagja elmondta: ő kérte Lendvai Ildikót, hogy járjon el a házbizottságnál. Ha a házbizottság érdemben nem foglal állást a kérdésről, akkor Juhász Ferenc a parlament alkotmányügyi és ügyrendi bizottságától kéri annak vizsgálatát, hogy Simicskó Istvánnak van-e joga, lehetősége szabotálni egy képviselőcsoport kérését a bizottság összehívására.

Ha ez a lépés sem hoz eredményt, akkor az MSZP elnökhelyettese a házszabály értelmezését kéri az Alkotmánybíróságtól.

Juhász Ferenc szerint a szocialista párt és az ország érdeke, hogy a lehallgatási botrány, az árnyék-titkosszolgálati ügy ne húzódjon hónapokig, évekig, és a nyilvánosság minél hamarabb megismerhesse a tényeket.

A szocialista politikus kijelentette: ha büntetőjogi felelősség nem is, de politikai megállapítható lesz a lehallgatási ügyben, akkor a Fidesz érintett politikusai felszólíthatók arra, hogy mondjanak le képviselői mandátumukról, mert nem alkalmasak arra, hogy a Magyar Köztársaság érdekeit képviseljék a parlamentben.

"Sajnos a Fidesz, részint a nemzetbiztonsági bizottság vezetőjének együttműködésével, falazásával mindent elkövet annak érdekében, hogy ez a kérdés ne kerüljön érdemben a parlamenti testület elé, hogy csak bizonyos részinformációk kerüljenek nyilvánosságra, olyanok, amelyek a Fidesz ezzel kapcsolatos szerepét kicsinyíteni, törpíteni igyekeznek, amelyek leplezni próbálják, hogy jóval többről van szó, mint két-három magánember kedves beszélgetéséről" - fogalmazott az MSZP elnökhelyettese.

Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság kereszténydemokrata elnöke Juhász Ferenc szerint minden szabályt figyelmen kívül hagyva nem hívja össze a testület ülését, "ahelyett, hogy tenné a dolgát és segítené feltárni a meglévő információkat".

"A fideszes politikusok alapvetően menekülnek, kérdésekre nem válaszolnak, és megpróbálják a lényegről elterelni a figyelmet" - tette még hozzá a szocialista politikus. Mint mondta, az árnyék-titkosszolgálati ügyben számos kérdés megfogalmazódik, amelyeket jó lenne feltenni, és amelyekre a Fidesz politikusoknak kell válaszolni.

Ahhoz, hogy a kérdésekre válaszok is érkezzenek, Juhász Ferenc szerint össze kellene hívni a nemzetbiztonsági bizottságot, illetve a Fidesznek "el kellene intéznie", hogy a többi felvétel is nyilvánosságra kerüljön. Hozzátette: nem lehet egy demokratikus államban ilyen "susmusokkal" elleplezni a politikai felelősséget.

Ha az érintettek ahhoz is hozzájárulnának, hogy a többi harminc beszélgetést nyilvánosságra hozzák, ország-világ számára világossá válna, hogy itt olyan cégről van szó, amely alapvetően és okkal-joggal gyanúsítható köztörvényes bűncselekmények elkövetésével - jelentette ki a nemzetbiztonsági bizottság szocialista tagja.

Juhász Ferenc feltette a kérdést: hol van Demeter Ervin és Kövér László. Mint kifejtette, a két politikus a bejelentések előtt mindent közölt a nyilvánossággal és most az a kérdés, adnak-e esélyt arra, hogy valaki megkérdezze tőlük: honnan tudták előre az információkat. Hogyan kell értelmezni a nyilvánosságra hozott felvételek alapján, hogy Demeter Ervin állítása szerint alkalmi és szakmai kapcsolatot tartott a céggel - tette fel az újabb kérdést a bizottság szocialista tagja.

A szocialisták elnökhelyettese arra is kíváncsi, vajon a világ melyik pontján lehetne az éppen regnáló titkosszolgálati vezető külföldi útjáról, kapcsolatairól legális információt szerezni.

Hogyan képzelte Demeter Ervin, hogy államtitkot, személyiségi jogokat tartalmazó C-típusú vizsgálatról érdeklődjön és információt szerezzen? Hogy gondolta ezt legálisan megoldani? - sorolta még Juhász Ferenc, aki azt is szeretné megtudni, mit gondolt Kövér László, amikor az illetékes cég vezetője felhívta őt, és azt mondta, "referálni" szeretne.

Vajon miről akart referálni, hányszor tette ezt meg, referált-e Orbán Viktornak is, hányszor és miért járt a Polgárok Házában, a Fidesz-székházban - zárta a kérdéseket Juhász Ferenc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását