2024. március 29. - Auguszta

Turistaszenzáció lett a sír

Alig néhány hónap alatt turistaszenzáció lett Bobby Fischer, a félig magyar származású egykori sakkvilágbajnok izlandi sírhelye.Az idén januárban 64 éves korában elhunyt amerikai sakkfenomént a harminc lakosú Laugadaelir falucska temetőjében helyezték vég
2008. szeptember 25. csütörtök 19:48 - Hírextra
Nagy riválisa, az orosz Borisz Szpasszkij márciusban rótta le tiszteletét a legendás tehetségű, különc versenyző előtt a sírjánál. Nyáron már a több izlandi utazási ügynökség felvette a programba a Fischer-sírhely meglátogatását, és naponta több csoport érkezett a faluba - írta a Frettabladid című lap.

Fischer 2005-ben telepedett le Rejkjavíkban, az izlandi fővárosban, ahol 1972-ben elnyerte a sakkvilágbajnoki címet. Borisz Szpasszkijt győzte le, és ezzel megtörte a hosszú évtizedek óta tartó szovjet hegemóniát.

Az izlandiak általános véleménye szerint a Reykjavíkban lejátszott döntő erős befolyással lehetett a helyi törvényhozókra abban, hogy a szigetország befogadja a sakkzsenit. Ezzel nagy valószínűséggel megmentették őt attól, hogy az amerikai igazságszolgáltatás ítélkezzék fölötte, és akár szabadságvesztést rójon ki rá. Fischer ugyanis 1992-ben szembeszegült egy washingtoni tilalmi intézkedéssel, amely a Jugoszláviát sújtó amerikai szankciókból fakadt, és a balkáni országban 3,3 millió dollárért újra sakktáblához ült Szpasszkij ellen, akit megintcsak legyőzött.

Fischer a parti után már nem tért vissza az Egyesült Államokba. A világ számos országában megfordult, egyebek között Budapesten is élt egy ideig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását