2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szűrünk és okítunk

Lezárult az Európai Mobilitási Hét. Volt itt biciklis felvonulás, légszennyezettség mérés mobil mérővel, különböző játékos formában megrendezett ismeretterjesztő programok. Mindez azért, hogy a városlakók agyába elültessenek egy apró gondolatot: Lehetsége
2008. szeptember 25. csütörtök 11:57 - Fördős Kitti
Az egész világon keresztül vonul az eszme, hogy éljünk egészségesebben, védjük a környezetünket és saját magukat is. Szép és hasznos elképzelések ezek. Felemeljük a hangunkat a környezet szennyezés és így a rengeteg, majdnem hogy felesleges autó ellen. A javaslat többnyire az, hogy járjunk biciklivel munkába. Csakhogy, nem mindenki szeret naponta legalább kétszer megfulladni az autók mellett, miközben szlalomozik az életéért. Mert kiépített bicikli utak azok nagyon ritka „állatok”. Erről szólt minden biciklis felvonulás, tekernénk, ha lenne hol.

Tanácsadás és mérés

Számos településen, ahol megrendezték az autómentes napot, ott volt lehetősége az oda ellátogatóknak arra, hogy részt vegyenek ingyenes vércukor, vérnyomás, testtömeg-index mérésen, és felvilágosításon is. Így történt ez Terézvárosban is, ahol már délutánra elfogytak az egész napra előirányzott vércukorméréshez használatos lapkák. Nem baj, sőt még örültek is neki, hoztak újat és folytatták a mérést. Tehát, a rendezvény, valamint az ANTSZ jóvoltából rendezett egészségügyi sátor és mérés kimondottan sikeres volt. Hasonlóan sikeres napot zártak Tatabányán is, ahol tájékoztatással, játékokkal és sok beszélgetéssel próbálták már kicsi gyerekeknek is elmagyarázni azt, hogyan tudnak takarékoskodni az energiával, mit csináljon, ha negyven fok van és arra is kitértek, hogy hogyan tud vigyázni az élőhelyére. De mit ér mindez, ha csak beszélünk róla? Igyekeztek nem csak a környezet kímélésére, hanem az egészség megőrzésére is hangsúlyt fektetni. Mindezt nyomatékosítva és a nagyobb nyilvánosság elérése érdekében még Polgár Krisztina, Miss Earth Hungary 2008 jelenlétét is bevetették. Sikerrel, hisz nem csak a megyei, hanem az országos sajtó is jelen volt rendezvényükön.

Számos településen az ANTSZ-től kaptak segítséget a vércukorszint, vérnyomás mérésében és az érdeklődők tájékoztatásában. Ez ingyenes és mondhatni rendszeres tevékenysége az ANTSZ-nek az egészségügyi rendezvényeken. Volt rendezvény, ahol a Védőnői hálózat vállalta magára a mérést és minden ezzel járó költséget is.

Megéri ingyen szűrni?

Ezt a kérdést két nézőpontból is megvizsgálhatjuk. Van az a nézőpont, hogy az emberek egészsége minden pénzt megér, igenis fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ha nem vigyázunk magunkra, könnyen és annál gyorsabban meg fogunk halni, mint gondolnánk. Másfelől, ha valakinek magas a vérnyomása, élete végéig gyógyszereket kell szednie, folyamatos és egyre súlyosbodó tünetei és szövődményei alakulnak ki, egy olyan betegségnek, amit tulajdonképpen egy kis odafigyeléssel meg lehetne előzni. Sokkal egyszerűbb és kifizetődőbb az Államnak és nekünk is megelőzni a bajt, mint utána kapkodni és fizetni a jóval drágább gyógyszereket és beavatkozásokat, hogy megmaradjon hosszú éveken át a szükséges munkavállalói létszám.

Mindenkinek jó, ha figyelünk magunkra

Nekünk jó, mert munkaképesek maradunk és így lesz esélyünk arra, hogy életünket ne végig szenvedjük és nyomorogjunk, hanem éljük is. Nekik is jó, mert így lesz, aki eltartsa a nyugdíjasokat és tovább tudjuk fizetni a járulékokat és különböző adókat. Úgy tűnik erre a kormány is rájött, mivel egyre jobban szorgalmazza a szűréseket. Ennek tanúbizonysága volt a Sz.É.P – Szűréssel az Egészségért Program is. Szűrő busz járta az országot, és ingyenesen végezte a szív és érrendszeri betegségek kiszűrését, szemészeti-, hallás- és fül-orr-gége szűréseket. Ortopédiai és bőrrák vizsgálatot, valamint a vércukorszint mérést is. Ez a program éppen akkor dübörgött a legjobban, amikor még volt vizitdíj. Feltételezhetően, a vizitdíj keltette háborgások és a vizsgálatokra való járások visszaesése végett indították útjára.

Rászoktunk

Bele telt egy kis időbe, mire tudatosult bennünk az, hogy a mi érdekünk, ha szűrővizsgálatokra járunk. Ennél jóval több időbe telt az Államnak rájönnie arra, hogy neki is jó, ha nekünk jó. Egyszerű ok-okozat. Mennyivel egyszerűbb változtatni a szokásainkon, vagy elmenni egy egyszerűbb orvosi beavatkozásra, mint éveken át gyógyszereket szedni és végig nézni azt, ahogy felzabálja szerettünket, vagy minket valami szemét és alattomos betegség. Úgyhogy járjunk csak szűrésekre, hogy tovább tudjuk húzni az igát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását