2024. április 27. - Zita

Nyelvek Európai Napja

Pénteken ünneplik szerte Európában a Nyelvek Európai Napját. Az évforduló alkalmából egyebek mellett nyílt nappal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, kerekasztal-beszélgetéssel, ismeretterjesztő rendezvénnyel, valamint filmvetítéssel várják az érdeklődőke
2008. szeptember 25. csütörtök 21:18 - Hírextra
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) pénteken nyílt nappal várja a látogatókat. Sok nyelven beszélő Európa című rendezvénye keretében Lackfi János, költő, műfordító, valamint Magyarországon élő vagy tartózkodó külföldiek, többek között a szerb Vladana Bogetics, a lett Egija Eglite, a finn Outi Hassi, a német Ursula Kanyó, valamint az angol Roger Scaife olvas fel általa kiválasztott irodalmi részletet anyanyelvén. Ezt követően Üdvözlendő kihívás - a második anyanyelv címmel kerekasztal-beszélgetést is rendeznek szakemberek részvételével.

A programot egyebek mellett fotó- és festménykiállítás, könyvbemutató, a Magyar értelmező szótár hangos CD-jének bemutatója, táncház és koncert is színesíti.

A budapesti Balassi Intézet szervezésében az Írók Boltjában öt kortárs szerző, Bartis Attila, Bódis Kriszta, Lovas Ildikó, Mizser Attila, valamint Zoltán Gábor idegen nyelvű kötetét mutatják be.
A Brüsszeli Magyar Kulturális Központban a Liege-i Design Biennále keretében megnyitják a Zsolnay-kiállítást. A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ pedig szemináriumot rendez a nyelvtanítás és a nyelvtudás helyzetéről. A kíváncsiskodók Helsinki egy forgalmas terén felállított nyelvi sátrakban kaphatnak ízelítőt az egyes országok nyelvéről és kultúrájáról.

A Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ Gondok, tervek, perspektívák címmel kerekasztal-beszélgetésre invitál moszkvai és szentpétervári fordítók, műfordítók részvételével. A diskurzuson a műfordítással kapcsolatos további távlati terveket, lehetőségeket, feladatokat, a jelenleg fordítás alatt levő könyvek helyzetét, valamint a határon túli magyar irodalom fordítási esélyeit vitatják meg.

A Prágai Magyar Kulturális Központ Európa nyelveit ismeretterjesztő rendezvénnyel népszerűsíti. A Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet filmklubot szervez, ahol Gothár Péter Megáll az idő című filmjét vetítik le. A Nyelvek Európai Napján nyílik meg Szilvásy Nándor kiállítása, amelyet a Deutsch Ungarische Gesellschafttal közreműködve szervez az intézet.

A Tallini Magyar Intézet rendezvényén a magyar mellett az észt, a finn, a spanyol, a lengyel, a norvég, az angol, a francia és a német nyelvvel, kultúrával ismerkedhet meg a közönség. A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban jövő hétfőn indul az új tanév magyar nyelvtanfolyama, de ekkor adják át az előző tanév során sikeres vizsgát tett tanulók okleveleit is. A rendezvény látogatói tájékoztatást kapnak a magyar nyelv eredetéről, főbb sajátosságairól és meghallgathatják a nyelvtanfolyam legeredményesebb hallgatóinak tapasztalatait, tanácsait.
Az Európa Tanács kezdeményezésére 2001-ben tartották a Nyelvek Európai Évét, és azóta minden évben szeptember 26. a Nyelvek Európai Napja.

Ezt a napot különböző rendezvényekkel ünneplik az Európa Tanács tagállamaiban. A nap célja, hogy minden korosztály körében népszerűsítse a nyelvtanulást, illetve, hogy minden európai nyelv iránt tiszteletet ébresszen, beleértve a kisebbségek által, valamint a csak az egyes régiókban beszélt nyelveket is. A kezdeményezéshez az Európai Bizottság és az UNESCO is csatlakozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását