2024. április 28. - Valéria

Életveszélyes körbejárni a műemlék templomot

Életveszélyes körbejárni a lébényi műemlék templomot - írta csütörtöki számában a Kisalföld.
2008. szeptember 25. csütörtök 09:00 - Hírextra
A lap tájékoztatása szerint átjárást tiltó tábla figyelmezteti az omlásveszélyre azokat, akik a Szent Jakab-templom északi tornya mellett szeretnének elhaladni.

Kovács Gábor polgármester azt közölte a napilappal, hogy a tetőt borító ólomlemezek közül több elmozdult, felgyűrődött, vélhetően a viharok, a nyári meleg hatására. Egy-egy lap súlya elérheti a 10-12 kilogrammot. Emiatt életveszélyes a környéken közlekedni.

A több mint 800 éves műemlék templom folyamatosan, több ponton beázik, tenyérnyi vakolatdarabok hullanak le a boltozatról. A falu plébánosa és polgármestere abban bízik, hogy a közeljövőben állami vagy uniós forrásokból sikerül pénzt szerezni az értékes műemlék rekonstrukciójára.

A Szent Jakab-templom renoválására a legutóbb a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Tanácsnál pályáztak, de nem nyertek támogatást. Jelenleg egy 10 fős, szakemberekből álló csapat dolgozik a rekonstrukció részleteinek kidolgozásán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását