2024. május 6. - Ivett, Frida

A NEK felszólítja a kormányt

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) felszólítja a kormányt, hogy az alkotmánybírósági határozatokból adódóan soron kívül kezdje meg a törvénytelen helyzet felszámolását az egészségügyben - jelentette be Cser Ágnes, a NEK levezető elnöke a kerekasztal
2008. szeptember 25. csütörtök 17:33 - Hírextra
Mint ismeretes, az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett határozatával megsemmisítette az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről (kórháztörvény) szóló törvény egyes rendelkezéseit, de elutasította a reformtörvény egészét támadó indítványokat.

A kerekasztal számára az Ab-döntés "visszatükrözi" a NEK korábban nyilvánosságra hozott álláspontját, mely szerint a törvény által sérült a jogállamiság - tette hozzá a levezető elnök.
Továbbá azt kérik a kormánytól, hogy a Biztonság és partnerség címet viselő munkaanyagban megfogalmazott elképzelésekkel ne rombolja tovább az egészségügyi struktúrát.

"A NEK felszólítja a kormányt, hogy azonnal fejezze be a szófordulatokkal álcázott kőkemény neoliberális, a rendszert tovább romboló politikáját" - fogalmazott Cser Ágnes - aki egyben az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének is az elnöke -, majd hozzátette: azonnal el kell kezdeni a valódi szociális és társadalmi párbeszédet, mert az Egészségügyi Minisztérium munkaanyagáról tartott vita nem volt az.

Gógl Árpád fideszes képviselő úgy fogalmazott: társadalmi közmegegyezésen alapuló egészzégügyi rendszert kell létrehozni, mert - mint mondta - "egy miniszter saját téveszméit nem kényszerítheti rá a társadalomra".

A NEK foglalkozott a fővárosi egészségügyi holdinggal is; a kerekasztal azon az állásponton volt, hogy a fővárosi önkormányzat hozzá nyilvánosság a projekt elvi koncepcióját és az Ab-döntésre tekintettel állítsa le a döntési folyamatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását