2024. április 25. - Márk

A Forma-1 meghódította a Holdat

Vasárnap nagy esemény résztvevői lehetünk. A Forma-1 történetében először rendeznek éjszakai futamot. Sőt, a szingapúri pálya felavatásával két legyet ütnek egy csapásra, hiszen a dél-kelet ázsiai, városi versenypálya idén debütál.
2008. szeptember 25. csütörtök 08:59 - Molnár Miklós
A Herman Tilke által tervezett pályák helyszínei
1. Bahrein
2. Kína
3. Malajzia
4. Szingapúr
5. Törökország
6. Valencia
Az idei versenynaptár második újonca a Singapore Street Circuit. Akárcsak az elmúlt néhány év terméseit, ezt is Herman Tilke tervezte.
Az F1 történetében ez az első olyan helyszín, amely egy éjszakai futamnak adhat otthont. A pálya világítását 1500 darab 2000 wattos reflektorral oldották meg, amelyeknek köszönhetően szinte nappali körülmények várnak a versenyzőkre. Természetesen nem kell arra gondolni, hogy akkor semmi érdekes nem lesz benne, hisz a lámpáktól függetlenül nyilvánvalóan nem lesznek olyanok a látási viszonyok, mint amilyenek egy szokásos viadalon lennének. Efféle aggodalomnak adott hangot Ross Brawn is, a Ferrari egykori csapatfőnöke: úgy véli, hogy a most hétvégi futam kulcsa az időjárás lehet. Ebben az időszakban ugyanis meleg az idő és gyakoriak az esőzések. Ennek köszönhetően pedig könnyen ködös lesz idő, ami tovább csökkenti a tisztán látható távolságot.

Utca, vagy pálya: ez itt a kérdés

A 2008-as versenynaptárban összesen tizennyolc versenyhétvége szerepel. A 18 helyszínből öt olyan, amelyet nem hivatalos versenypályán, hanem városban, és kettő olyan, amelyet országúti pályán rendeznek.

Városi (v) és országúti (o) versenypályák helyszínei a 2008-as versenynaptárban
1. Ausztrália - Albert Park - v
2. Kanada - Circuit Gilles Villeneuve - v
3. Monaco - Monte Carlo - v
4. Szingapúr - Singapore Street Circiut - v
5. Valencia - Valencia Street Circiut - v

1. Belgium - Spa-Francorchamps - o
2. Németország - Hockenheimring - o
Városi versenyt először 1950-ben, Monacoban rendeztek. 1951 és 1954 között a tengerparti adóparadicsom nem adott otthont a száguldó cirkusznak, de 1955-től napjainkig folyamatosan ellátogatnak ide a pilóták évente legalább egyszer. A Formula 1 születésének pillanatától összesen 16 helyszínen száguldhattak a precíziós masinák olyan aszfaltcsíkon, amelyen egyébként civil emberek róják kilométereiket.

Országúti pályán szintén a XX. század idusán indultak F1-es viadalok, de itt a trónt már három ország három pályája követeli: a svájci Circuit Bremgarten, a franciaországi Reims-Gueux, és a belgiumi Spa-Francorchamps. Győztesnek – már csak a korából adódóan is – a belga pályát kiálthatjuk ki: a kihagyásokat nem számolva 44 éves múltra tekint vissza az ardenneki aszfaltcsík.

Sima, hagyományos, a korábbiakhoz képest már-már azt is mondhatnánk, hogy unalmas versenypályákon is 1950-ben rótták az első hivatalos versenyköröket a pilóták (nem meglepő, hisz abban az évben kezdődött a hivatalos versenyzés). Akárcsak az országúti pályák esetében, itt is hármas holtverseny alakult ki az élen: Silverstone, Indianapolis és Monza. Mostanság úgy is az a divat, hogy a versenybíróság hirdet ítéletet és nem a pályán alakul ki a végeredmény, ezért azt mondom, hogy a jelenlegi futamot Silverstone nyerte, mégpedig azért, mert innen indult el az egész őrület.

A pályán kívül

Ha már úgy is szóba került a versenybíróság: az FIA tegnap döntött a botrányos véget érő Belga Nagydíj kapcsán beadott McLaren-óvásról. Az utolsó előtti kör végén Hamilton egy sikán levágásával jutott jogtalan előnyhöz, ezért – a szabályok szerint helyesen eljárva – visszaengedte maga elé Raikönnent, akit a célegyenes végén szabályosan megelőzött. A pódiumon még a dobogó legfelső fokára állhatott, de a versenybírák egy boksz-utcányi büntetéssel, pontosan 25 másodperccel rövidítették meg. Így a lefújás után 2 órával a 3. helyre rangsorolták a brit versenyzőt.

Mindenhol ott a bürokrácia…

Reméljük, hogy a Nap háttérbe szorításával Szingapúrban nem a bírók döntéseinek árnyéka határozza majd meg a végeredményt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását