2024. május 12. - Pongrác

Villanyfényes F1

Villanyfényes futamra kerül sor vasárnap a Forma-1-es Szingapúri Nagydíjon, amely a világbajnoki sorozat 59 éves történetének 800. versenye.
2008. szeptember 24. szerda 17:42 - Hírextra
Az 5,067 km hosszú, 24 balkanyarral nehezített városi pálya lesz az első színhely, ahol helyi idő szerint este rendeznek futamot. A mezőny 20 órakor rajtol, ami közép-európai időszámítás szerint a megszokott 14 óra. A pilótákra összesen 61 kör, vagyis 309.087 km vár.

A futam további érdekessége, hogy a pályát Szingapúr üzleti negyedében alakították ki, a mezőny hatalmas irodaházak között, Monacóval ellentétben széles utakon száguldhat, melyeken a versenyautók sebessége elérheti a 300 km/órát is. Különös látványosság lesz a világ legnagyobb óriáskereke is, amely mellett elrobognak az autók.

A szervezők ígérete szerint a látási viszonyok jobbak lesznek, mint a hagyományos nappali futamokon. Összesen 1600 reflektor világítja be a szakaszt, egyenként 3000 Lux-szal, a fény négyszer erősebb lesz, mint az esti labdarúgó-mérkőzéseken. A versenybírók világító zászlókkal segítik a pilótákat.

A pilótáknak a teljes napirendjüket át kell alakítani, csak az éjszakai órákban, 3-4 körül fekhetnek le aludni és kora délután ébredhetnek annak érdekében, hogy a futam időpontjában a legjobb mentális és fizikai állapotban legyenek.

"Végre csapatfőnöki engedéllyel látogathatom végig az éjszakai klubokat", tréfálkozott David Coulthard, a Red Bull skót versenyzője."Szeretek későn feküdni és sokáig aludni" - jelentette ki a címvédő finn Kimi Ra:ikkönen. "Szerintem sokunk kedvence lesz a szingapúri esti verseny."

"A meteorológiai előrejelzések szerint nagyon magas lesz a hőség és páratartalom, továbbá ötven százalék esély van arra, hogy eső is lehet. Ha mindez összejön, akkor nagyon nehéz körülmények között kell, ráadásul éjszaka versenyezni" - fogalmazott Ross Brawn, a Honda csapatfőnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását