2024. április 23. - Béla

Decemberben folytatódik a Zuschlag-ügy mellékszálaként indított per

December 15-én folytatódik a Zuschlag-ügy mellékszálaként, hivatali befolyással üzérkedés miatt indult, Weiszenberger László egykori kiskunhalasi szocialista önkormányzati képviselő elleni per a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.
2008. szeptember 24. szerda 12:04 - Hírextra
Fodor Endre tanácsvezető bíró szerdán döntött az újabb tárgyalási napról, miután az ügyész indítványozta: Weiszenberger László minősüljön hivatalos személynek a bűncselekmény elkövetésekor, mivel akkor kistérségi megbízott volt.

Vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt a kecskeméti nyomozó ügyészség nyújtott be vádiratot a szabadlábon lévő Weiszenberger Lászlóval szemben.

Weiszenberger László, aki Zuschlag János képviselőtársa volt a kiskunhalasi önkormányzat képviselő-testületének MSZP-frakciójában, a 2003-ban még működő Területpolitikai Kormányzati Hivatalnál kistérségi megbízottként állt munkaviszonyban Kiskunhalas térségében. Feladatai közé tartozott a különböző pályázatok ismertetése, népszerűsítése a helyi vállalkozók és egyéb szervezetek körében.

A vádirat szerint ennek keretében a vádlott együttműködött egy kiskunhalasi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjével és a kunfehértói Rózsa Motel bérlőjével egy vissza nem térítendő állami támogatás megszerzésére irányuló pályázat benyújtásában.

A Weiszenberger László és a két férfi között lezajlott "üzleti" megbeszélésről rejtett kamerával készített felvételt a Hír TV mutatta be még 2007 őszén. A pályázatot 2003. augusztus 29-én nyújtották be a Miniszterelnöki Hivatalhoz, annak alapján 17 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a projekt. A vádirat szerint a támogatás folyósítását követően Weiszenberger László felhívta a motel bérlőjét és ötmillió forint átadását kérte tőle. A vádlott azt állította, hogy a pályázat elbírálását koordináló minisztérium meg nem nevezett döntéshozó munkatársa részére kell visszajuttatni a pályázaton nyert összegből, a pályázat elfogadásának fejében.

Az ügyészség korábban azt indítványozta, hogy a bíróság nyilvános ülésen, gyorsított eljárásban hozott ítélettel állapítsa meg a vádlott bűnösségét és szabjon ki büntetést, mivel a vádlott lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, s a bűnösségére is kiterjedő, beismerő vallomást tett.
A 2008. június 16-án megtartott első tárgyaláson a vádlott nem tett egyértelmű vallomást, ezért Fodor Endre tanácsvezető bíró úgy döntött, hogy rendes eljárást kell lefolytatni. A vádlott ezután megtagadta a vallomástételt, de korábbi vallomását felolvasták a per során.

Az esetre a Zuschlag-ügy nyomozása során derült fény. Az ügyészség a Zuschlag-ügytől elkülönítette a bűncselekmény nyomozását, ezért gyorsabban le tudta azt zárni.

Weiszenberger László 2002-ben az MSZP és a Sikeres Halasért szervezet közös listájáról került be a kiskunhalasi képviselő-testületbe. A botrány kirobbanása után azonnal lemondott képviselői mandátumáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását