2024. április 25. - Márk

Amerikai vízummentesség

A kormány jóváhagyta az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást, és megadta a felhatalmazást a dokumentum aláírására - mondta Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára szerdán az MTI-nek a kabinet ülése után. A tárgyaláso
2008. szeptember 24. szerda 19:25 - Hírextra
"A kormány megadta a felhatalmazást arra, hogy aláírásra kerüljön a megállapodás, és az aláírást követően benyújtsuk a törvényjavaslatot a parlamenthez. Az aláírást most szervezzük, a jövő hét első napjaiban ez megtörténhet" - mondta Horváthné Fekszi Márta.

A megállapodást a tervek szerint Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter és April H. Foley amerikai nagykövet írja majd alá Budapesten. Az aláírást követően a kormány azonnal benyújtja az erről szóló javaslatot az Országgyűlésnek, amely sürgősséggel tárgyalhat a kérdésről - tette hozzá az államtitkár.

Elmondta: a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény célja a szervezett bűnözés és a bűnelkövetők felderítése. Az egyezmény alapján a nyilvántartásokban szereplő ujjlenyomatokat és a DNS-mintákat is kicserélik. Magyarország azonban nem fog több adatot átadni az Egyesült Államoknak, mint amennyit megoszt az Európai Unió tagállamaival.

Az egyezmény véglegesítése azért csúszott, mert minden alkotmányos és alapvető emberi jogi garanciát be szeretett volna tartani Magyarország. Ennek fényében olyan magyar állampolgárokról nem szolgáltat adatot Magyarország, akik nem követtek el súlyos bűncselekményt - tette hozzá.

Az MTI kérdésére a külügyi államtitkár kiemelte: a dokumentum korábbi tervezete szerint Magyarországnak szenzitív személyes adatokat is ki kellett volna adnia az Egyesült Államoknak. A magyar fél kérésére azonban végül kivették a megállapodásból azt a pontot, hogy az egyének szexuális orientációjáról, politikai hovatartozásáról és szakszervezeti tagságáról is megossza az információkat a két állam - tette hozzá.

"Az amerikai fél megértette, hogy ez a magyar szabályozással ellentétes, és elfogadta, hogy ez ne kerüljön bele az egyezménybe. Ez a szabályozás tehát teljes egészében kikerült, és ilyen adatot nem adunk át" - hangsúlyozta Horváthné Fekszi Márta.

A vízummentességi programban részt vevő államok mindegyike azonos tervezetet kapott az Egyesült Államoktól, de arról Magyarországnak nincs információja, hogy mely országokban maradt benne a végleges megállapodásban a szenzitív adatok cseréjéről szóló passzus - mondta az államtitkár.

Áprilisban a német sajtó arról írt, hogy Németország olyan adatcsere megállapodást kötött az Egyesült Államokkal, amelynek értelmében szenzitív adatokat, egyebek mellett az egyének szexuális orientációjára vonatkozó adatokat cserél ki a két ország.

Magyarország az összes kétoldalú megállapodást nyilvánosságra hozza a vízummentességi programmal kapcsolatban - hangsúlyozta a diplomáciai vezető.A vízummentességi programhoz vezető úton a mostani a negyedik írásos dokumentum az Egyesült Államok és Magyarország között: először tavasszal egyetértési memorandumot írt alá a két ország, majd megszületett a terroristagyanús személyek adatainak cseréjéről szóló megállapodás, egy levélváltással pedig megállapodtak az elveszett és ellopott útlevelek adatainak cseréjéről.

A budapesti amerikai nagykövetség üdvözölte a magyar kormány jóváhagyását.A nagykövetség álláspontja szerint a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodás újabb lépést jelent a vízummentességi program fele. Így a tervek szerint Magyarország még a Bush-adminisztráció idején csatlakozhat a programhoz - tette hozzá az MTI-nek nyilatkozó amerikai illetékes.

Ha a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást is aláírják, akkor már csak egyetlen nyitott kérdés marad a vízummentességi programhoz való csatlakozás kapcsán: az utolsó szükséges kritérium az, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya tíz százalék alatt maradjon. Ez az amerikai pénzügyi év végén, szeptember 30-a után derül ki.

Jelenleg 27 állam - Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr - polgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Washington az idén nyolc állammal írt alá előzetes megállapodást a vízummentességi programhoz csatlakozásról.

Magyarországnak, Szlovákiának, Csehországnak, Litvániának, Észtországnak, Lettországnak, Máltának és Dél-Koreának azonos feltételeknek kell eleget tenniük ahhoz, hogy csatlakozhassanak. Az EU új tagállamai közül eddig csak Szlovénia részese a programnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását