2024. május 13. - Szervác, Imola

Webkamerával az iskolában

A nagykanizsai Panka harmadik osztályba jár, legnagyobb sajnálatára most nem szó szerint, daganatos betegsége miatt ugyanis csak webkamerán keresztül tud részt venni az órákon.
2008. szeptember 23. kedd 19:30 - Hírextra
Májusban diagnosztizálták a kislány rosszindulatú megbetegedését, ami miatt nyolchónapos kemoterápiás kezelésre szorul. A gyakori budapesti kórházi kezelések miatt és a fertőzések elkerülése érdekében nem járhat iskolába, de osztályfőnöke és édesapja ötlete segítségével mégis mindennap részt vehet az órákon.

Sabján Imre, a Palini Általános Iskola igazgatója az MTI-nek elmondta: nyáron fogalmazódott meg Panka osztályfőnökének fejében a gondolat, hogyha bevinnének az osztályba egy számítógéphez kapcsolt kamerát, a szülők pedig otthon kialakítanák a hangos-képes kapcsolatot, a kislány jelen lehetne az órákon.

Az iskolában szinte minden szükséges felszerelés adott volt, antennát és egy kamerát kellett csak beszerezni ahhoz, hogy az internetes kapcsolatot létrehozzák a szülői ház és az intézmény között.

A gyerekek reggel maguk kapcsolják be a számítógépet, a világhálós kapcsolat révén az órák előtt az osztálytársak is társaloghatnak Pankával. Az órák alatt a kislány pedig ugyanúgy kérdéseket kap, válaszolni tud, megoldja a feladatokat, vagyis nem marad le a tanulásban.

Az igazgató azt is hozzátette, hogy a személyes találkozások és így a számonkérés sem marad el, az oktatási törvényben biztosított lehetőséggel élve az osztályfőnök hetente több alkalommal is meglátogatja tanulóját.

Panka akkor sem marad el az órákról, ha éppen a fővárosi kórházban tölti a napjait, ugyanis édesapja nemcsak otthon, de a kórteremben is kiépítette a WiFi-hálózatot, a webkamerát pedig laptophoz kapcsolva ugyancsak megkapja az iskolai feladatokat. Gráner József azt mondta: hetente legalább egyszer, de van úgy, hogy négyszer is meg kell tenniük az oda-vissza több mint 400 kilométeres távolságot, ezért most mobil internetes előfizetést is vásárol, hogy utazás közben se maradjon le Panka a tananyagban.

Az apa az MTI érdeklődésére azt is hozzátette: a kislány állapota szerencsésen javul a félidőben tartó kezelések hatására. Elmesélte, hogy májusban egy röntgenfelvétel, majd még aznap egy CT-vizsgálat, másnap pedig a kórházi szövettani eredmény mutatta ki Panka mellkasa alatt a rosszindulatú daganatot, amely mindössze három hét alatt alakult ki.

A diagnózist követően azonnal megkezdték a kezelést, és a legutóbbi két CT-vizsgálat már azt mutatta, hogy csökkent a daganat mérete. A szülők az orvosok véleményére támaszkodva nagyon bíznak a jövőben, mert a nyirokrendszert megtámadó daganatot gyorsan felfedezték, és így időben meg is kezdődhetett Panka reményteli gyógyítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását