2024. április 25. - Márk

Veres: javult az egyensúly

Egyetlen év alatt a GDP közel 4 százalékának megfelelően javult az egyensúly, mérséklődött az államháztartási hiány, ez nemzetközi mércével mérve is jelentős teljesítmény - mondta expozéjában a pénzügyminiszter kedden a parlamentben, a zárszámadási törvén
2008. szeptember 23. kedd 16:30 - Hírextra
Veres János elismerte: tagadhatatlan, hogy az egyensúly helyreállításának ára volt, a növekedés lassult.

Mint elmondta, a 2007. évi költségvetési törvény az államháztartás pénzforgalmi hiányát 1.752,1 milliárd forintban, azaz a GDP 6,9 százalékában határozta meg, a bevételek és kiadások eredményeként az éves pénzforgalmi hiány a GDP-hez mérten 1,5 százalékponttal lett kedvezőbb az előirányzottnál. Így tavaly az államháztartás pénzforgalmi hiánya 1361,5 milliárd forintban, azaz a GDP 5,4 százalékában teljesült.

A miniszter arra is kitért, hogy a kormányzati kiadások visszafogása, a közösségi fogyasztás és az állami beruházások csökkenése jelentős részben magyarázta a GDP belföldi felhasználásának visszaesését, emiatt a GDP 2007-ben mindössze 1,3 százalékkal emelkedett.

Veres János kiemelte: az államháztartás társadalombiztosítási alrendszere az elmúlt évet a tervezett 27,5 milliárd forint nagyságú hiánnyal szemben 27,6 milliárd forint költségvetési többlettel zárta.

Kifejtette: a kormányzati kiadások visszafogása, a közösségi fogyasztás, a természetbeni juttatások és az állami beruházások csökkenése jelentős részben magyarázta a GDP belföldi felhasználásának visszaesését.

A miniszter elmondta: a háztartások fogyasztása 2007-ben 1,9 százalékkal csökkent. A költségvetési szektort érintő karcsúsítás következtében a szektorban alkalmazottak száma éves átlagban 5 százalékkal csökkent - mutatott rá.

A pénzügyminiszter arról is szólt, hogy a bruttó átlagkeresetek összességében 8 százalékkal nőttek 2007-ben. A múlt évben a versenyszektorban regisztrált 9,1 százalékos bérnövekedésből körülbelül 1,5-2 százalékpontot magyaráz az úgynevezett "fehéredési hatás". A fogyasztói árak 2007-ben éves átlagban 8 százalékkal nőttek.

Veres János elmondta: a költségvetés bevételi oldalán a vártnál magasabbak lettek a társasági adó bevételek, valamint a társas vállalkozások különadójából, a jövedéki adóból, a regisztrációs adóból származó bevételek, továbbá a személyi jövedelemadó bevételek és a társadalombiztosítási járulékbevételek.

Közölte: a kiadási oldalon a kamatkiadások alakultak alacsonyabban az előirányzatnál, ezen felül elmaradtak az előirányzattól a gyógyszer- és táppénzkiadások, az uniós hozzájárulások, és az olyan kiadások is, mint például a metróberuházás. Kifejtette: az előirányzathoz képest magasabb kiadások is terhelték a költségvetést, ilyenek voltak a nyugdíjkiadások, valamint a MÁV támogatása is. A kiadási oldalon a túllépés összességében a GDP 0,7 százalékát tette ki.

Elmondta: az uniós költségvetési kapcsolatok aktívumot mutattak, tavaly több mint 455 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki, ezzel szemben az unió költségvetése felé a nemzeti hozzájárulás 189,5 milliárd forintot tett ki. Elismerte: az újonnan megnyíló források felhasználása elmaradt a tervezettől, de így is jelentősen meghaladjuk a 2004 májusában az unióhoz csatlakozott új tagállamok átlagos teljesítményét.

A kormány célkitűzésének megfelelően összességében közel 14 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak létszáma, s mintegy 47 milliárd forintos tartós éves megtakarítás keletkezett - mondta.

A központi költségvetési szerveknél teljes és részmunkaidős foglalkoztatottak éves átlagos statisztikai állományi létszáma - 252 ezer fő - az előző év létszámához képest összességében közel 15 ezer fővel csökkent.

Veres János elmondta: a családi támogatásokra fordított kiadások a 2006-hoz képest 2007-ben 37 milliárd forinttal, csaknem 8 százalékkal emelkedtek. A családi támogatások 2007. évi előirányzata mindössze 0,4 százalékkal teljesült túl. A családi támogatásokon belül a legnagyobb tétel a 2006-ban 84 százalékkal megemelt családi pótlék volt.

A jövedelempótló és jövedelemkiegészítő ellátások emelése 2007-ben is a nyugdíjemelésekkel azonos módon történt, az ellátások éves szinten 6,5 százalékkal emelkedtek. A jövedelempótló és jövedelemkiegészítő ellátásokra fordított kiadások 0,5 százalékkal maradtak el az előirányzattól. A közgyógyellátásra és egyéb térítésekre fordított kiadások együttesen mintegy 1 milliárd forinttal, 3,7 százalékkal maradtak el az előirányzattól, amit a közgyógyellátásra fordított kiadásokban elért megtakarítás eredményezett - mutatott rá a pénzügyminiszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását