2024. április 29. - Péter

Közeledő álláspontok

Közeledtek az álláspontok a kormány és az önkormányzatok egyeztető fórumán - így összegezte a keddi ülés tapasztalatait Jauernik István önkormányzati államtitkár és Gémesi György, az önkormányzatok szövetségének elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.
2008. szeptember 23. kedd 17:24 - Hírextra
Gémesi György a sajtótájékoztatón kiemelte: az "Út a munkához" programban várhatóan megfelelő jogi szabályozás születik, ezt az önkormányzatok kezdeményezték.

Mint elmondta, a monoki példa kapcsán kialakult és középpontba került kérdésben - több helyen a segélyért közmunkát írnak elő - mindenképpen azt akarják elérni az önkormányzatok, hogy ezt megfelelő jogszabályi háttér szabályozza. Hozzátette, hogy a főbb irányelvekben egyetértés volt a két oldal között, erről azonban részleteket nem közölt. Azt viszont kiemelte, hogy minél gyorsabban megoldást kell találni ebben a kérdésben.

Tárgyaltak továbbá a vízi közművek tulajdoni helyzetéről, ami jelenleg hétszáz települést, illetve önkormányzatot érint. Itt arról van szó, hogy a vízi közművek, amelyek állami tulajdonban vannak, átkerüljenek az önkormányzatok tulajdonába. Az önkormányzatok képviselői azt hangsúlyozták, hogy ez lenne a legjobb megoldás, de azt mindenképpen kizárják, hogy a vízi közművek idegen kézbe kerüljenek.

Ezzel a törekvéssel a kormányzati oldal is egyetért - mondta el Jauernik István.
Szó volt az ülésen a költségvetési előterjesztésről is. Gémesi György közölte, hogy az önkormányzatok szövetsége kidolgozta javaslatait, amelyek fő célja az önkormányzatok működési biztonságának elősegítése. Elmondta, hogy tavaly a költségvetésben 4,8 százalékos infláció volt megjelölve, ez az idén várhatóan 6,8 százalék körül alakul.

Az eddigi tapasztalatok alapján azt valószínűsítette, hogy jövőre az önkormányzatok támogatásában 8-10 százalékos reálérték-csökkenés is bekövetkezhet. Az önkormányzatok képviselői hangsúlyozták, hogy ennek elkerülésére, kivédésére kompenzációs mechanizmusokat, így például gázár-kompenzációt, bérkompenzációt kell megjeleníteni a költségvetésben. Megfelelő garanciákat várnak arra vonatkozóan, hogy nem fog csökkenni az önkormányzatok működési költségeinek reálértéke, az legalább az idei szinten marad jövőre.

Jauernik István hangsúlyozta, hogy további tárgyalásokra van szükség, mivel még több vitás kérdés van az önkormányzatokkal kapcsolatban, s mint mondta, ezeket csak közösen lehet megoldani.

Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének ügyvezető alelnöke az MTI-nek azt mondta: az "Út a munkához" program tekintetében közeledtek az álláspontok, de a vízműveket és a költségvetést illetően "ég és föld" a távolság az álláspontok között.

Közölte: a regionális vízművekkel kapcsolatosan a Pénzügyminisztérium "sumákol". Számára úgy tűnt, a szaktárca nem tett le arról a korábbi elképzeléséről, hogy a regionális vízműveket privatizálja.

"Az önkormányzatoknak az a határozott véleményük, hogy a víz- és csatornaszolgáltatás közösségi tulajdonban kell, hogy maradjon (...), ezen a piacon nincs helye magánvállalkozóknak" - szögezte le.

Hozzátette: mivel Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, a tárca támogatja-e az önkormányzatok azon igényét, hogy a regionális vízműtársaságok 100 százalékos állami részvénytulajdonát ingyenes vagyonátadással megkapják, ezt a kérdést a pénzügyminiszter jelenlétében újratárgyalják.

Szita Károly a költségvetésre vonatkozóan eddig megismert számok alapján úgy látja, nincs garancia az önkormányzatok működőképes fenntartására.Kitért arra is, hogy átfogó válságkezelő megoldás szükséges a működésképtelen önkormányzatok számára, ám erre vonatkozóan sincsenek számadatok. Mint ahogy arra sem - tette hozzá -, hogy az elmúlt négy évben a háromszorosára nőtt gázárat, illetve az ötven százalékos villamosenergia-költségeket hogyan kompenzálják például az óvodák, iskolák esetében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását