2024. április 29. - Péter

Gyurcsány: csak menjen át a költségvetés...

Nyitottan várja az MSZP az SZDSZ költségvetési plafon meghatározásról szóló törvényjavaslatát - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, szocialista pártelnök a két párt vezetőinek megbeszélése után kedden.
2008. szeptember 23. kedd 16:46 - Hírextra
A kormányfő elmondta: a pártvezetők helyett az egyeztetés ezt követően parlamenti keretek, frakció, szakértők között folyik majd a konkrét előterjesztésekről.

"Amit el lehetett érni, azt elértük, nem pártpolitikáról tárgyalunk, hanem konkrét, fontos, az embereket érintő kérdésekről" - jelentette ki a miniszterelnök. Szerinte most már a részletekre kell válaszolni, mert az átfogó, nagy politikai kérdésekben "nagyjából létrejött a közös megértés állapota".

A szocialisták és a liberálisok közötti megegyezés határidejét firtató kérdésre Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: a költségvetés elfogadását tekinti kulcskérdésnek. Kitért arra, hogy a megbeszélésen szakpolitikai kérdésekről beszéltek, elsősorban a költségvetésről, az adókról, és szociális kérdésekről.

Gyurcsány Ferenc szerint a költségvetés kérdésében változatlanul közös a két párt törekvése: "feszes, fegyelmezett büdzsét adni az országnak". Kiemelte, hogy először a rendszerváltás óta a választási időponthoz közeledve nem fog felpuhulni a büdzsé.

A két párt által még közösen megfogalmazott közpénzügyi törvénycsomag a felelős költségvetési gazdálkodás hosszabb távú intézményes garanciáját teremtené meg - emlékeztetett a kormányfő. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a fenti célt szolgálná az SZDSZ által javasolt kiadási plafonra vonatkozó elképzelés.

"Kifejezetten nyitottan várjuk az erre vonatkozó SZDSZ-es törvényjavaslatot" - fogalmazott a kormányfő. De mint mondta, az ország szempontjából az lenne a valódi garancia, ha a kiadási plafonokra vonatkozó középtávú programot a parlament kétharmados többséggel tudna elfogadni.

A miniszterelnök elmondta, hogy az SZDSZ a megbeszélésen megismételte korábbi álláspontját, miszerint határozottabb, markánsabb adócsökkentést szeretne, és az egykulcsos adó irányába történő gyorsabb elmozdulást. Kiemelte, hogy a szocialisták álláspontja ez ügyben ismert és a parlament előtt van, eszerint "az adócsökkentés programjának kéz a kézben kell járnia egyéb társadalom-, és költségvetéspolitikai célokkal".

Az MTI kérdésére - ha az SZDSZ nem támogatja a Robin Hood-adót, hogyan szereznek ahhoz parlamenti többséget - a kormányfő elmondta: a zárószavazásig érvelni fognak álláspontjuk mellett, remélve, hogy lesz többsége. A miniszterelnök szerint nem látni annak okát, hogy a Fidesz és a KDNP miért ne támogatná a javaslatot, hiszen folyamatosan a tőke nagyobb felelőségét szorgalmazzák.

A kormányfő szerint abban nincs vita, hogy a távfűtésben lakók terheit mérsékelni kell. A vita abban van, hogy milyen technikával tegyük ezt meg és milyen forrásból - jelentette ki. Gyurcsány Ferenc "szociálisan perverznek" nevezte a Fidesz javaslatát, amely az áfacsökkentést szorgalmazza. Ez annak adja a legtöbb támogatást, aki a legtöbbet fogyasztja, és nincs tekintettel a szociális helyzetre - tette hozzá. Az MSZP a rászorultaknak adna többet, ez pedig a liberálisok rászorultságelvű támogatást szorgalmazó logikája - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Az MSZP javaslata szerint a támogatást az energiaszektor alapvetően magáncégei fizetnék meg, azok, amelyek az elmúlt időszakban jelentősen növelték jövedelmüket - emelte ki a miniszterelnök. Hozzátette: e cégeknek a következő két évben az "energiaszolidaritásban" kell részt venniük.

A szocialista párt tárgyalódelegációjában Gyurcsány Ferenc mellett Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető, Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke, illetve Szekeres Imre és Juhász Ferenc elnökhelyettes volt ott. Az SZDSZ részéről Fodor Gábor pártelnök mellett Kóka János frakcióvezető, Gulyás József, Gusztos Péter és Horn Gábor ügyvivő vett részt a tárgyaláson.
A miniszterelnök kezdeményezésére ezt megelőzően szeptember 11-én tárgyalt a két volt koalíciós partner delegációja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását