2024. április 27. - Zita

Vizsga az óvodában

Új programot indított el városában Michael Bloomberg New York-i polgármester: nyelvből és matematikából vizsgázniuk kell iskolába kerülésük előtt az óvodásoknak, valamint az első és a második osztályba járó iskolásoknak. Jelenleg a diákoknak csak a harmad
2008. szeptember 22. hétfő 08:40 - Hírextra
A 400 ezer dolláros programot a város e-mailben hirdette meg és felkért minden óvodát az egyelőre fakultatív részvételre. A mintegy 700 igazgatóból viszont mindössze hetvenen válaszoltak, így az idei iskolaévben a 200 ezer óvodásból és első-másodikosból csak 12 720 gyereket érint - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az igazgatók választhatnak többféle standard tesztből. Van közöttük hetven perces kvíz, amelyhez negyedévenként egy tudásellenőrzés járul, egy évente három alkalommal megismételt 30 perces on-line teszt és egy ugyancsak évente háromszor megejtett 10 perces, személyes kikérdezés.

Az amerikai tanárok szövetsége (AFT) elfogadhatatlannak tartja a programot. Nem most először bírálják a polgármester iskolapolitikáját, mondván az teljeséggel magáévá tette a Bush-kormányzat 2002-ben kidolgozott "Egyetlen gyermek se maradjon le" (No Child Left Behind) programját, amely a szakmai szakszervezetek szerint "vizsgagyárrá" változtatta az állami iskolákat.

A programot a szülők és a politikusok is ellenzik. Szerintük a tesztrendszer megöli a kreativitást. "Arra tanítják a gyerekeinket, hogy az egyetlen jó választ adják meg és nem arra, hogy gondolkozzanak és innovatívok legyenek" - mondta egy demokratapárti képviselő, maga is gyakorló apa.

A felmérések is az ellenzők mellett szólnak. Kiderül belőlük, hogy az iskolaigazgatókat a vizsgák szaporítása arra készteti, hogy "szépítsék" az eredményeket.

A program készítői azzal védekeznek, hogy nem a tesztek alapján dől el, hogy a diák felsőbb osztályba kerülhet-e, ezzel csak a fejlődésüket akarják mérni, amire szerintük más módszer nincs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását