2024. május 17. - Paszkál

Távhőtámogatás

Külön igénylés nélkül, a novemberi számlában jelenik meg először az távhőtámogatás - derül ki a kormány rendelettervezetéből, amely szerdán kerül a kabinet elé.
2008. szeptember 22. hétfő 17:28 - Hírextra
A tervezet szerint az új távhőtámogatási rendszer október 1-jén lép hatályba, a szolgáltatók az ezt követően kiadott számlákban érvényesítik először az új támogatási rendszert.

Kormányzati adatok szerint ma Magyarországon 645 ezer háztartásban van távfűtés, ez több mint 1,6 millió embert érint. A távfűtéses lakások közül mintegy 240 ezer lehet budapesti. A kormány számításai szerint a támogatás mostani mértékét átlagosan - egy gigajoule esetében - 32 százalékkal emelik október 1-től.

Az új támogatási rendszerben minden érintett háztartás kap támogatást, azok is, amelyeknek eddig szociális alapon nem járt. Ebbe a kategóriába nagyjából 340 ezer háztartás tartozik, ezek októbertől havonta 1150 forintos kompenzációt kapnak, de csak a fűtési szezon hat hónapjára.
E csoporton kívül négy kategóriát határoz meg a kormányrendelet.

Az ide tartozók nem fix, hanem fogyasztás alapú támogatásban részesülnek majd. A legszegényebbek - ahol a fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el a 57 ezer forintot - gigajoule-onként 2184 forintot kapnak. Ez az összeg kategóriánként arányosan csökken az öregségi nyugdíjminimumhoz viszonyítva.

Az MTI úgy tudja, a távfűtéses lakásban élőknek nem kell külön igényelnie a támogatást, hiszen az eddigi rendszer alapján automatikusan megkapják. Ez azokra is vonatkozik, akiknek eddig nem járt a támogatás. Igénylést csak akkor kell benyújtani, ha változik a család vagy az igénylő jövedelmi helyzete.

Kormányzati szakértők becslése alapján a mintegy 650 ezer távfűtött lakás 80 százalékában nincs egyedi szabályozási lehetőség.A távfűtött lakások fűtés-szabályozásának kialakítására idén februárban meghirdetett pályázatban még az szerepel, hogy a támogatás aránya legfeljebb 35 százalék lehet, maximuma pedig lakásonként 54 ezer forint. A kormány rendelettervezet szerint az állami támogatás 77 ezer forintra, a támogatás aránya pedig 50 százalékra nő.

Ezen felül az önkormányzat átvállalhatja a pályázót terhelő saját részt az átalakítási költség 15 százalékának megfelelő összeg erejéig, és részben vagy egészben átvállalhatja a lakóközösséget terhelő önrészt. A pályázat beadási határidejét 2009. június 30-ig meghosszabbítanák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását