2024. április 29. - Péter

Az NNI nyomoz a legutóbbi két bankautomata-rablás ügyében is

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz a legutóbbi két - szigetszentmiklósi és solymári - bankautomata-rablás ügyében is - mondta el az MTI-nek az NNI helyettes szóvivője, Csécsi Soma hétfőn.
2008. szeptember 22. hétfő 13:54 - Hírextra
Szeptember 13-án Solymáron ismeretlen tettesek egy teherautóhoz rögzített drótkötéllel kiszakítottak a helyéről egy bankautomatát, egy másik autóra kapcsolt utánfutóra tették és elvitték. Négy nappal később, szeptember 17-én hajnalban pedig Szigetszentmiklóson raboltak el egy bankautomatát, drótsodronyt kötöttek rá és egy teherautóval kirántották a falból.
Az elmúlt két évben 14 ilyen bűncselekmény történt Magyarországon.

2007 februárjában drótkötél és autó segítségével próbált meg kiszakítani a helyéről egy bankautomatát négy férfi Dunaújvárosban, de próbálkozásuk nem járt eredménnyel. Egy hónappal később pedig három férfi egy lopott autóval akart ellopni egy bankjegykiadó automatát a Fejér megyei Baracson: betolattak annak az épületnek a falába, ahol a bankjegyautomata volt elhelyezve, s a lebontott falon keresztül megkísérelték kihúzni a berendezést.

Tavaly októberben Zuglóban raboltak ki egy pénzkiadó automatát; a Vezér utcában lévő szerkezetet hajnalban fúrták meg, kinyitották és a pénzt tartalmazó kazettát elvitték. Decemberben ismeretlen tettesek betörték az egyik győri szupermarket üveges bejáratát, az előtérben lévő, mintegy 400 kilogrammos bankautomatát a helyéről kifeszegették, s magukkal vitték; a kár több 10 millió forint volt.

2008 februárjában a karcagi Tesco áruházból próbáltak meg ellopni egy pénzkiadó automatát, de a biztonsági őr megzavarta a tetteseket. Március elején a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállón fosztottak ki egy bankautomatát; a tettesek gépkocsijukkal kiszakították a falból és több száz méteren keresztül hurcolták. A kiszakadt pénzkazettával elhajtottak a helyszínről.

A hónap közepén robbantással próbáltak meg ismeretlenek felnyitni és kifosztani egy bankautomatát Vácott, de az akció sikertelenül végződött. A hónap végén pedig Fóton robbantottak fel egy bankautomatát; a robbanószer szétvetette az automata acélszerkezetét, amelyből kihullottak a bankjegyek. A tetteseknek sikerült a pénz egy részével elmenekülniük, de a szétszóródott bankjegyek egy része a helyszínen maradt.

Áprilisban elején Hajdúdorogon fosztottak ki egy bankautomatát, az ATM-szerkezetet autóhoz kötötték, majd több száz méteren át vonszolták, s amikor kiszakadt belőle a pénzkazetta, azt az autóba tették és elhajtottak. Egy héttel később ismeretlen tettesek felrobbantottak egy bankomatot a Pest megyei Budakeszin, de pénzt nem tudtak elvinni a pénzjegykiadó automatából.

A hónap végén egy szentendrei áruház előterében elhelyezett bankautomatát akartak ismeretlenek elrabolni hajnalban, de a biztonsági őr fellépésére elmenekültek.

Májusban egy takarékszövetkezet pénzkiadó automatáját akarták kifosztani hajnalban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlőn, ám a riasztók működésbe léptek, így a kísérlet kudarcba fulladt.

Az elmúlt években megszaporodott a terminálok elleni ilyen jellegű támadás. Magyarországon több ezer úgynevezett bel- és kültéri bankautomatát üzemeltetnek a pénzintézetek; ezek közül a legveszélyeztetettebbek az intézményektől, lakóépületektől távoli, "önálló" automaták. Az ATM-ek értéke jellemzően 4-8 millió forint, ezek a műszaki készülékek a kifosztás során komolyan megsérülnek, így ez az összeg az elvitt készpénzhez kárértékként hozzáadható.

A Bankszövetség szerint nem kizárt, hogy a jövőben szigorítják a bankautomaták védelmét. A pénzkiadó automaták erősebb rögzítésével, videokamerás megfigyeléssel vagy pénzfestéssel védekezhetnek a bankok a terminálokat érő, az utóbbi időben egyre gyakoribb támadások ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását