2024. április 29. - Péter

Fidesz-SZDSZ együttműködés

A miniszterelnök megerősítését szolgálhatja Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programcsomagjáról tervezett parlamenti vitanap - mondta az InfoRádiónak Lánczi András politológus. Az egyetemi tanár hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos kérdésekbe
2008. szeptember 21. vasárnap 12:45 - Hírextra
Egy parlamentáris demokráciában az országgyűlésben van a helye a vitáknak - véli Lánczi András politológus. Különösen akkor, ha a miniszterelnök Megegyezés című programcsomagjának még a műfaját is sokan vitatják - tette hozzá. Lánczi András szerint a vitanap nyilván az ő megerősítésére szolgálna, de tulajdonképpen tét nélküli, közvetlen politikai következményei nincsenek.

Amire jó lehet, az az, hogy Gyurcsány Ferenc elhitesse, mégis van programja. Lánczi András nem tud róla, hogy a vitanap keretében szavaznának is majd, de ha leszavazzák a miniszterelnököt, annak sincs különösebb következménye. Ez nem ugyanaz, mintha a választások után felálló kormánynak leszavazná a programját a parlament - mutatott rá a politológus, aki hangsúlyozta, túl a sugallt üzeneten és a hatalomépítésen, nincs következménye az eseménynek.

Orbán Viktor és Fodor Gábor tárgyalásaival kapcsolatban a politológus kifejtette, ez sem különös, hanem a demokráciákban bevett, megszokott, érthető lépés, mint ellenzéki pártok megbeszélése. Az újdonság abban van, hogy korábban ezek a pártok nem igazán beszéltek egymással. A mostani tárgyalások oka nyilván az, hogy az SZDSZ kormánypártból ellenzéki erővé vált.

Lánczi András nem látja jelét annak, hogy bármilyen szorosabb együttműködés kezdete volna a tárgyalás, de nagyra értékeli már azt is, hogy a két párt ilyen magas szinten tárgyal egymással. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben tárgyalniuk is kell - tette hozzá.

A kért párt esetleges együttműködéséről elmondta, biztosan lesznek alkalmi együttszavazások, de a fő kérdés az, hogy a döntő ügyekben az SZDSZ miként szavaz. A politológus kiemelte: már előfordul, hogy nézetazonosság van egy-két ponton a két erő között, például a költségvetés megítélésében, és ha nem is teljes mértékben értenek egyet, de felfogásuk egy irányba mutat.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2008. szeptember 21. 14:34
Nyugaton természetes a konzervativ-Liberális együttmüködés.
DE egyelőre a Fidesz inkább szélsőjobbos párt.
Ha hajlandó megszabadulni szélsőségeseitől,összejöhet egy koaliciós együttmüködés is.A szélsőjobbon már léteznek pártocskák igy leválaszthatja magáról a ballasztot.Kell egy konzervativ párt!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását