2024. április 25. - Márk

Tarpai új pálinka fesztivál

Az új pálinka idei ünnepét, az V. Szatmár-Beregi Szilvanapokat szeptember 26-27-én rendezik meg Tarpán - közölte a település polgármestere az önkormányzat pénteki, Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján.
2008. szeptember 19. péntek 13:09 - Hírextra
A kétnapos rendezvény első napján szakmai program lesz, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjaiból álló zsűri minősíti a most szüretelt gyümölcsökből főzött pálinkákat, amelyeket a környék főzőmesterei neveztek be a gasztronómiai versenyre - mondta Kelemen Béla.

Csobolya Attila, a lovagrend főpohárnoka arról tájékoztatott, hogy a zsűrizés kiterjed az új pálinka készítésének technológiájára, illatának és ízének tartalmára, s annak harmonizációjára is. Három kategóriában rendezik meg a versenyt, külön értékelik a szilvából, az almából és az egyéb gyümölcsökből főzött pálinkákat.

Kelemen Béla hozzátette: az új főzeteket a második napon az érdeklődők is megízlelhetik egésznapos, látványos program keretében.

A magyar-ukrán határ menti településen a lovagrend 13 tagja karneváli menetben népszerűsíti majd Szatmár-Bereg híres italát, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte, a helyi Manufaktúra Kft. főzdéje már ki sem tudja elégíteni az exportmegrendelők igényét, s így jelentős fejlesztést tervez.

A lovagrendbe új tagot is felvesznek, s a beavatási ceremóniát mindenki láthatja szeptember 27-én. A programot kulturális rendezvények egészítik ki, illetve kóstolásra szilvás ételeket főznek, a derelyétől a lekvárral ízesített puliszkán át a különböző süteményekig.

Szatmár-Bereg híres szilvájának teljes feldolgozási fázisait is bemutatják, a pálinka mellett lekvárt főznek a gyümölcsből, illetve aszalványt is készítenek, méghozzá a féltve őrzött régi házi receptek szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását