2024. április 26. - Ervin

Siketek világnapja

Kétnapos programsorozattal ünnepli a siketek világnapját péntektől a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) Budapesten. A szervezet célja, hogy a rendezvénnyel felhívja a figyelmet a Magyarországon élő 360 ezer siket vagy nagyothalló helyzet
2008. szeptember 19. péntek 07:20 - Hírextra
A siketek világnapja 1958 óta minden évben szeptember utolsó vasárnapja. Az idén a budapesti Gödör Klub ad helyet a SINOSZ világnapi programjainak.

A Láthatatlan kultúra című sorozat pénteki részében jelnyelvi filmeket, színházi előadásokat láthat a közönség, kiállításon mutatkoznak be siket fotósok, és koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar, amely csatlakozott a Halld a világot! elnevezésű svájci kezdeményezéshez.

A zenekar siket és nagyothalló gyerekeket ültet a zenészek soraiba, ezzel azt bizonyítja: a zene a fültől a szívig hatol, annak ellenére, hogy a fül nem képes befogadni a hangokat. Szombaton egy siket rapper, a finn Sign Mark lép fel. A két nap alatt lesznek családi programok és nemzetközi jelnyelvi konferenciát is rendez a SINOSZ.

A szövetség adatai szerint ma Magyarországon mintegy 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló él, de körülbelül a lakosság tíz százaléka küzd valamilyen hallásproblémával. Érvényesülési lehetőségeiket jelentősen segítené, ha több szakképzett jelnyelvi tolmács, feliratozó jegyzetelő lenne - közölte a szervezet, amely szerint a jelnyelvet idegen nyelvként kellene kezelni.

A jelenlegi helyzeten képzésekkel, például a jelnyelvoktatás fejlesztésével szeretné segíteni a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, amely szeretné elérni, hogy a jelnyelvi tanfolyamokat akkreditálják a felnőttképzésben - olvasható a SINOSZ közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2008. szeptember 19. 10:08
szegények...
2008. szeptember 19. 08:03
Nagyon jó és hasznos dolog ez a Világnap,de sajnos megint csak
Budapestre korlátozodnak a programok! Magyarország NEM csak
Budapestböl áll!!! A vidéken élö sérült emberek duplán hátrányba
vannak a Budapestiekhez képest, és évtizedek óta ebbe semmi változás nem tapasztalható!!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását