2022. január 28. - Károly, Karola

Sikert igérő harc a tüzes kígyó ellen

A régóta ismert medinaféreg elsősorban a trópusi országokban elterjedt, és súlyos következményekkel járó fertőzést okoz. Az egykori amerikai elnök, Jimmy Carter által alapított egészségügyi központ medinaféreg-elleni programjával három évi munka után elér
2008. szeptember 19. péntek 09:10 - Hírextra
A kórokozó, a Dracunculus medinensis, másképpen medinaféreg a nematodák, azaz fonalférgek népes osztályába tartozik. Társaival együtt nagyon sokoldalú, képes ivart változtatni, vedleni, bármivel táplálkozni, petéit a vízzel, vagy a vérrel együtt más emlősök szervezetébe juttatni. Mivel Afrika szegény övezetében, Guineában, Szudánban, Maliban, Nigerben, Nigériában nagyon elterjedt, szokták Guinea-kukacnak is nevezni, a helyiek pedig gyakran "tüzes kígyó"-ként emlegetik.

Ha a féreg emberi szervezetbe kerül, zsineg vastagságú nőstényei a bőr alatti szövetrétegben egy méter hosszúra is megnőnek az elfogyasztott hús helyén kialakított alagútban. Mivel megelőző, vagy irtó gyógyszereit még nem találták fel, elpusztításának egyetlen módja, hogy a bőr alatt a végét megkeresve, a behatolása okozta kis sebből egy pálcikára feltekergetve, kihúzzák a testből. A bent maradó féreg ugyanis - égő, csípő, egyúttal viszkető érzést kiváltva - lázt, fogyást, vérkeringési és emésztési zavarokat okozva rontja le a megtámadott egészségét.

Lárváinak leggyakoribb terjesztője egy vízibolha-fajta, amely édesvízben él, s így az ivóvízzel kerülhetnek az emberi szervezetbe. A féreg petéit a beteg vérét szívó rovarok is átvihetik másra, de leginkább az égő, viszkető érzés csillapítására vízbe menekülő áldozatból kerülnek ki a lárvák, a bőrt átfúrva, előbb a folyóba, tóba, majd onnan egy másik ember szervezetébe.

A fertőzést rohamokban jelentkező bőrpír, a bőrön gyorsan kialakuló, majd fekélyesedő hólyagok szemmel láthatóan is jelzik. A bőrelváltozások hegesedéssel gyógyulnak.

A medinaféreg kipusztítására az Egyesült Államok egykori elnöke, a most 84 éves Jimmy Carter által Atlantában megalapított Carter Center három évvel ezelőtt indított programot, amelynek vezetője, dr. Don Hopkins (annak idején Carter elnök egészségügyi tanácsadója, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem professzora) irányításával indult el a konkrét munka.

A Carter Center közlése szerint a kezdeményezés szép sikerrel halad a kitűzött cél felé, hiszen eredményeképpen 2008-ra sikerült az említett országok területén a korábbi 20 millióról 13 ezerre csökkenteni az évente megbetegedők számát. A munkában esetenként a még jó erőben lévő ex-elnök személyesen, a nigériai fővárostól, Abudzsától (Abuja) 200 kilométerre, vízparton épített központjukban is részt vesz.

Az eredmény elsősorban a sok ezer aktivista segítségével végzett felvilágosító tevékenységnek, valamint a fertőzéseket azonnal jelentő hálózatnak köszönhető.

A munkában az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO (World Health Organisation) is hatékonyan közreműködik. Sajnos, a tevékenységük egy részét és a felhasználható forrásokat a már időnként újra felbukkanó fertőző betegségek, meg a tömegpusztító fegyverként is használható vírusok, bacilusok elleni küzdelemre kell fordítaniuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását