2024. április 28. - Valéria

Kirugások és korszerűsítés

Az elmúlt három évben a közszférában jelentős, mintegy 10 százalékos létszámleépítés történt, a korábbi több mint 800 ezer közigazgatásban dolgozó helyett napjainkban mintegy 730 ezren dolgoznak a területen - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter pénteke
2008. szeptember 19. péntek 15:43 - Hírextra
A Miniszterelnöki Hivatal vezetője elmondta: a kormány az elmúlt időszakban jelentős lépéseket hajtott végre a közigazgatás korszerűsítésére érdekében.

A kancelláriaminiszter ezek között említette az elektronikus igazgatás elterjedését, többek között az elektronikus ingatlanárverés bevezetését, az e-kormányzás egyre nagyobb mértékű megvalósítását. Kiemelte: két év alatt a GDP 2,1 százalékával, hozzávetőleg 600 milliárd forinttal csökkentek a közszféra kiadásai.

Elmondta: a kormányzás korszerűsítését szolgálta az is, hogy az elmúlt időszakban több mint 770 kormányrendeletet "dereguláltak", számos egyszerűsítést hajtottak végre a miniszteri rendeletekben is. Mindeközben a gyorsabb finanszírozás érdekében az államkincstár kifizetési határideje átlagosan két napra csökkent. Ha az államkincstár nem teljesít időben valamilyen kifizetést, késedelmi kamatot fizet az intézmény - mondta Kiss Péter.

A közszféra átalakításával kapcsolatban ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg Kontrát Károly (Fidesz).

Véleménye szerint olyan mértékű politikai zsákmányszerzésre soha nem volt még példa, mint a mostani kormány idején. Felvetette: a Fidesz álláspontja szerint a mostaninál lényegesen olcsóbb, takarékosabb államot kellene működtetni. Ennek egyik első jeleként a Fidesz 200 fős parlamentre tett javaslatot. Kontrát Károly szerint túl sok új állami intézmény jött létre az elmúlt években.

Horn Gábor (SZDSZ) szerint a mai magyar önkormányzati rendszer alkalmatlan feladatai ellátására; az államháztartás átalakításával párhuzamosan kellene megvalósítani az önkormányzati reformot. Úgy vélte, hogy a felsőoktatás is jelentős reformokra szorul, hisz a felsőoktatásban nem kell valódi kihívásokkal szembenézniük az intézményeknek, ha pedig nem lesz verseny, a távlati kihívásokkal sem tud majd szembenézni a felsőoktatás.

Kajdi József (MDF) szerint ugyan valóban komoly létszámleépítés valósult meg a közigazgatásban, ez azonban "a fűnyíróelv" alapján történt, nem a feladatok újragondolása alapján valósult meg. Úgy vélte: túlzott az, hogy Magyarországon 3.200 önkormányzati testület működik. Egyetértett azzal, hogy egy, a mostaninál kisebb létszámú parlamentet kellene létrehozni, de mint mondta, ezzel együtt az önkormányzati testületek létszámát is csökkenteni kellene.

Vejkey Imre a KDNP képviseletében elmondta: a jelenleginél nagyobb anyagi megbecsülésben kellene részesíteni a bírókat, és nem szabadna a bírói testületet túlterhelni.

Véleménye szerint az állami tevékenység során szigorúan érvényesíteni kellene a "ne lopj, ne csalj" elvet. A körbetartozás tervezett felszámolásakor azt is szem előtt kellene tartani, hogy az államnak is minden számlát időben ki kellene fizetnie, mert nagyon gyakran éppen az állami intézmények késedelmeskednek a fizetéssel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását