2024. április 20. - Tivadar

Berlinbe költözött a Művészetek Palotája

Berlinbe "költözött" október végéig a Művészetek Palotája. Magyarország legújabb és legnagyobb művészeti intézménye - amely egyben Európa egyik legtekintélyesebb művészeti központja - egy fotókiállítás keretében mutatja be tevékenységét a berlini közönség
2008. szeptember 19. péntek 11:41 - Hírextra
A berlini magyar nagykövetségen csütörtök este nyílt reprezentatív kiállítás a Művészetek Palotájában az elmúlt időszakban lezajlott kiemelkedő programokról tájékoztat, s nemcsak a színpadi eseményekről, hanem az intézmény teljes körű tevékenységéről.

"A német közönség számára szeretnénk bemutatni azt, hogy Budapesten három évvel ezelőtt egy rendkívül jelentős, európai színvonalú kulturális központ jött létre" - jelentette ki az MTI-nek Csonka András vezérigazgató-helyettes. A többhetes kiállítás keretében reprezentálják azt a műfaji sokszínűséget, amelyet programjaikban törekszenek megjeleníteni - fűzte hozzá.

"Azt szeretnénk, hogy a berliniek jöjjenek el Budapestre, s személyesen győződjenek meg arról, hogy létrejött egy új dolog Európában" - jelentette ki Csonka András.

A Művészetek Palotája az első ilyen jellegű külföldi bemutatkozást 2006-ban Brüsszelben, az Európai Bizottság épületében tartotta, majd nem sokkal később Strasbourgban, az Európai Parlamentben. Ezzel összefüggésben Csonka András elmondta: a korábbi bemutatkozásokat "zárt helyen" tartották, amelyet csak a diplomaták kereshettek fel, ezzel szemben Berlin központjában most egy teljesen nyitott, valóban az érdeklődő nagyközönség számára szóló kiállítás nyílt meg.

Hogy miért esett a választás éppen a német fővárosra? Ezzel kapcsolatban az intézmény helyettes vezetője az MTI-nek hangsúlyozta: Berlin és általánosságban Németország az európai kultúra egyik legmeghatározóbb helyszíne. "Minden, ami kulturális téren Németországban történik, az Magyarországon is fontos, mert ebben a kultúrkörben élünk mi is, ezért Magyarország számára a német az egyik legfontosabb kulturális kapcsolat". A kialakult, immár hagyományos együttműködésből a Művészetek Palotája is ki akarja venni a részét.

Mindezzel kapcsolatban az intézmény programjában 2006 óta szereplő, immár több héten át tartó Wagner-napokkal kapcsolatban elmondta: "a rendezvényt elsősorban az motiválta, hogy Richard Wagner operáit egy teljesen más közegben jelenítsük meg, mint ahogy általában a világ operaházaiban szokták játszani." A Művészetek Palotájában nyújtott látvány, az újszerű felfogás nem vonja el a figyelmet a zenétől, hanem még inkább ráirányítja arra.

"Természetesen tanulmányoztuk a bayreuthi ünnepi játékokat, amelyeket felülmúlni nem is lehet. Ennek ellenére a Wagner-rajongók és a művészek is már jegyzik a naptárukban, hogy Budapestre kell jönni, s ez számunka nagy öröm" - mondta el Csonka András, kiemelve, hogy a legtöbben Németországból, valamint Svájcból érkeznek, de jönnek a tengerentúlról is.

A kiállításon - amely október 31-ig tekinthető meg - a német közönség előtt bemutatkozik a Művészetek Palotájában székelő, de önálló irányítás alatt működő Ludwig Múzeum - Kortárs Művészetek Múzeuma is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását