2024. április 26. - Ervin

Útvita a Tisza-tónál

A gépjármű-közlekedés szabályozott engedélyezését kívánják elérni a Tisza-tó töltésén kialakított kerékpárúton a part menti Heves megyei települések - tájékoztatta csütörtökön újlőrincfalva polgármestere az MTI-t .
2008. szeptember 18. csütörtök 12:50 - Hírextra
A jelenlegi helyzetben ugyanis a térség fő bevételi forrását jelentő horgászok nem tudják megközelíteni a partot és a csónakkikötőket, ami a pecások elmaradását és az idegenforgalmi bevételek drasztikus csökkenését okozza - közölte Soltész András.

Mint elmondta: a gépjármű-közlekedés engedélyezése érdekében már 5.000 aláírást gyűjtöttek össze a környező településeken: Poroszlón, Újlőrincfalván, Sarudon, Tiszanánán és Kiskörén.
Ugyanakkor az érintett települések önkormányzati vezetői levélben fordultak a vízügyi, illetve a közlekedési tárca vezetőjéhez a helyzet megoldása érdekében - ismertette erőfeszítéseiket a polgármester.

Legutóbb azt a tájékoztatást kapták a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól, hogy a kerékpárút kezelője a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTIKÖVIZIG). Vagyis ő határozhatja meg a forgalom rendjét a kerékpárúton. Ezért egyeztetést kezdeményeztek a KÖTIKÖVIZIG-gel - mondta Soltész András.

Vona Titusz a szolnoki székhelyű hatóság sajtószóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé gépjárművek közlekedését kerékpárúton, és erre alkalmatlanok a töltésen kialakított kerékpárút paraméterei is.

Ebben a helyzetben a KÖTIKÖVIZIG csak a jogszabályok által engedélyezett forgalmat, vagyis kerékpárok, illetve segédmotoros kerékpárok közlekedését engedélyezheti a töltésen.
Megjegyezte, hogy az uniós forrásból épült kerékpárút kivitelezési terveit, gesztor településként Kisköre önkormányzata hagyta jóvá. Ebben szerepeltek azok a kapuk is, amelyek fizikailag is akadályt jelentenek az autók előtt.

Ugyanakkor, amennyiben a használat során eltérnek az engedélyezési tervtől az is előfordulhat, hogy az EU visszakéri a támogatást - figyelmeztetett a sajtószóvivő.
Közlése szerint a csónakkikötők, az újlőrinfalvai kivételével, minden időjárási körülmények között megközelíthetőek, a kerékpárúton az áthajtást a partra semmi nem akadályozza.

Ugyanakkor az újlőrincfalvai kikötő is megközelíthetővé válna egy partra vezető feltáró betonút létesítésével - mondta Vona Titusz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását