2024. május 3. - Tímea, Irma

Roma békemenet

Nem a Demokratikus Magyar Charta demonstrációjának részeként, hanem önálló, független tüntetést tartanak roma szervezetek szombaton, igaz néhány száz méterre attól a rendezvénytől, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szintén aznapra hirdetett meg - mo
2008. szeptember 18. csütörtök 13:23 - Hírextra
Az OCÖ testületének nagyobbik frakciója, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) és választási szövetségesei a demonstrációjukat szeptember 20-án, ugyanazon a napon tartják Budapesten, amikor a nyár eleji melegfelvonuláson történt atrocitások után meghirdetett mozgalom is utcára vonul, mégpedig a Kossuth térre.

Kolompár Orbán, az OCÖ és az MCF elnöke azt mondta: kora délután a képviselői irodaház mögött, az Olimpiai parkban tartják a demokrácia, a szolidaritás, a nagycsaládok jövőjéért és békés együttéléséért, valamint a romák elleni atrocitások miatt meghirdetett rendezvényüket.

A roma vezető azt mondta: a cigányság történelmének legnagyobb szabású demonstrációjára készülnek, és már eddig több ezren jelezték részvételi szándékukat, így vidékről szervezetten, buszokkal is érkeznek a tüntetésre. "A cigányságot csak a szegénység gátolja meg abban, hogy nem százezer szám vonulnak az utcára, de még eljön az az idő is" - jelentette ki Kolompár Orbán, hozzátéve, véleménye szerint nem a szombati lesz az utolsó megmozdulása a romáknak.

Arra a kérdésre, hogy a kora délután kezdődő rendezvény résztvevői csatlakoznak-e a miniszterelnök által életre hívott mozgalom demonstrációjához, úgy válaszolt: mindenki maga dönti el, hogy magánemberként részt vesz-e a tüntetésen és csatlakozik-e a kiáltványhoz. Amennyiben a romák így döntenek, a rendőrség segítségét fogják kérni, hogy biztosítsák a vonulás útvonalát. Megjegyezte, magánemberként az OCÖ és az MCF vezetése, és a Lungo Drom több megyei vezetője is részt vesz a demonstrációjukon, illetve már korábban csatlakoztak a Demokratikus Magyar Chartához.

Radikális szervezetek ellendemonstrációkat hirdettek a szombati tüntetésre, ezzel kapcsolatban az OCÖ elnöke azt mondta: elvárják, és meg is kapják a rendőrségtől ugyanazt a védelmet, amit más, akár kormányellenes demonstrálók, vagy a Magyar Gárda vonulásai alkalmával is megkaptak. A cigányoknak is ugyanolyan joguk van utcára vonulniuk és hangot adni véleményüknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását