2024. május 2. - Zsigmond

Nyílt nap a Kis-Balaton Házban

Interaktív elemekkel bővített, hangulatos kiállításokkal fogadják a látogatókat a felújított Kis-Balaton Házban, a szombati nyílt napon - tájékoztatta Laki István, az üzemmérnökség vezetője az MTI-t.
2008. szeptember 18. csütörtök 18:55 - Hírextra
A fogadóteremben a kis-balatoni növényvilágot, az akváriumokban elhelyezett vízinövényeket mutatják be, a látványt a dioráma teszi még izgalmasabbá. A halakról, apró víziállatokról készített filmet körpanorámás vetítőn lehet megnézni. A régészeti kiállításon láthatók a környékén zajló ásatásokról készült fotók, a kutatás történetét, az eddigi eredményeket szemléltetető eszközök.

A plazmafalon nagyképernyős televízión keresztül követítik a vízparti töltéseken elhelyezett webkamerák képét. A kamerarendszert a látogatók a bemutatóházból kezelhetik, így kényelmesen megnézhetik a látogatók elől elzárt területeket is. A botkormánnyal vezérelhető színes kamerák tetszőlegesen, akár függőleges irányban is mozgathatók, körbefordíthatók, a képeket lehet közelíteni és távolítani is.

A vízi kiállításon az ivóvíz, a tengervíz, a Zala és a Kis-Balaton vize közötti különbséget illusztrálják, a számítógépes adatbázisban pedig megtalálhatók a Kis-Balaton történetéről, műszaki adatairól, természeti értékeiről szóló információk.

Az emeleti terem falát gyermekrajzok díszítik, és ugyancsak a gyermekek számára készült a ház és a kápolna közötti területen található vízi játszótér is. Itt játékos formában szerezhetnek információt a víz útjáról, erejéről és felhasználhatóságáról.

A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság bemutatóháza 2000-ben épült, azzal a céllal, hogy megőrizzék a Kis-Balaton tárgyi emlékeit, bemutathatóvá tegyék az állat- és növényvilágát. A belső tereket idén átépítették és felújították, modernebb technikát szereltek fel, hogy mindebből még többet tudjanak bemutatni.

A ház felújítását és a környéken zajló beruházásokat a regionális operatív program 220 millió forinttal támogatta. A program része volt a kányavári vizesblokk kialakítása, valamint a négy kilométeres kerékpárút és a hozzátartozó a kerékpárkölcsönző kiépítése, amit ez év májusában adtak át. Várhatóan szeptember végén helyezik üzembe azt a kompot, ami majd a mozgássérültek közlekedését segíti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását