2024. április 19. - Emma

Viták a normatívákról

Élénk vita bontakozott ki az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága szerdai ülésén kormánypárti és ellenzéki képviselők között az egyházi kiegészítő és a közoktatási normatívák számításáról a 2007. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjav
2008. szeptember 17. szerda 14:15 - Hírextra
Hoffmann Rózsa (KDNP) az egyházi normatívák számítását rögzítő kormányrendeletet hiányolta. Mint mondta, Hiller István oktatási miniszter azt ígérte, június 30-ig kidolgozza a kabinet az új számítási metódust.

A kereszténydemokrata képviselő elfogadhatatlannak tartotta az időhúzást és halogatást, s azon félelmének adott hangot, hogy ismét az egyházi intézményeket rövidítik meg.
Tatai-Tóth András (MSZP) válaszul azt mondta, hogy a rendelettervezet elkészült, s azt jelenleg az egyházakkal vitatják meg. A tervezetet szó szerint megfelel a vatikáni megállapodásnak, azt betartja a kabinet.

Hozzátette: az oktatási tárca számításai szerint az állami és önkormányzati támogatás egy tanulóra jutó összege 2003 óta mindig magasabb volt az egyházi intézményeknél, mint az államiaknál.
Pokorni Zoltán (Fidesz) ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházi iskolák lényegesen több kollégiumot működtetnek, több kiegészítő oktatást valósítanak meg, így a szocialista képviselő számításai nem a valós eredményt hozzák.
Szabó Zoltán (MSZP) megjegyezte, hogy 2002-ben az egyházi iskolákba járók utáni támogatás 85 százaléka volt csupán az államinak.

Révész Máriusz (Fidesz) arról beszélt, hogy a vatikáni megállapodás azt is rögzíti, ha az önkormányzatok még plusz támogatást biztosítanak az intézményeknek, akkor ezt az összeget az egyháziak is megkapják. Megjegyezte: a támogatások kapcsán a Fidesz-kormány idején az egyházak nem emeltek szót, most azonban nem csak az egyházak, hanem az Állami Számvevőszék is kifogást emelt.

Több ellenzéki képviselő szóvá tette azt is, hogy az egyházi kiegészítő támogatás 2007-re vonatkozó összegében 325 millió forint a különbség az ÁSZ és a tárca számításai között, előbbi 4,03 milliárd forintot rögzít, míg a minisztérium 3,7 milliárddal számol.

Pokorni Zoltán (Fidesz,) utalva az Állami Számvevőszék közoktatási normatívákra vonatkozó megállapításaira, álságosnak tartotta az oktatási kormányzat által reformként aposztrofált finanszírozási rendszert. Véleménye szerint valójában pénzkivonás történik a közoktatásból.
Tatai-Tóth András (MSZP) szerint a teljesítménymutató szerinti számítás a törvényben rögzített feladatokból indul ki.

Jó, hogy nem hasra ütött szám kerül be a költségvetésbe - mondta, hozzátéve: így a fenntartó pontosan ki tudja számítani milyen támogatás várható.
Ugyanakkor kérte az OKM-et, hogy a számvevők kérésének megfelelően a jövő évi költségvetésben tüntessék fel az egy főre jutó támogatási összeget is.

Nem a technikával van a gond, hanem kicsi a szám - jegyezte meg. A szocialista képviselő szerint a probléma nyugvópontra kerülhet a normatívák emelésével.
A bizottság végül a kormánypárti képviselők igen voksával általános vitára alkalmasnak találta a 2007.évi büdzsé végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot.
A testület döntött arról is, hogy Pokorni Zoltán javaslatára levélben fordulnak Molnár Károly kutatás-fejlesztési tárca nélküli miniszterhez kérve, hogy indítson vizsgálatot Kutatási és Technológiai Innovációs Intézetnél az ÁSZ által megállapított hiányosságok kapcsán és tegye meg a szükséges lépéseket.

A bizottság ülésén ellenzéki képviselők többen szóvá tették, hogy már korábban és most is jelezte az ÁSZ: a pályáztatási, pályázat-kezelési rendszer nem megfelelően működik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását