2024. április 24. - György

NBH-alkalmazott telepíthette fel a kémprogramot

A Magyar Televízió (MTV) Híradójának információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal informatikai rendszerére egy volt NBH-alkalmazott telepíthetett kémprogramot, ezt szakértők is megerősítették - hangzott el az MTV kedd esti hírműsorában.
2008. szeptember 17. szerda 06:25 - Hírextra
A Híradóban azt közölték: "olyan speciális az NBH rendszere, hogy csak házon belül lehetett kémprogrammal betörni az informatikai hálózatba, ráadásul annak, aki ezt tette, nagyon ismernie kellett a hivatal operációs rendszerét".

"Az az életszerű, hogy valaki bement és ott bent betette ezt a kémprogramot és aztán kijött" - nyilatkozta a műsornak Kürti Sándor, az adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt. elnöke.

A Népszabadság kedden azt írta: kémprogramot telepítettek nyolc hónapja az NBH számítógépére, ennek felfedezését követően kezdődött el az a felderítés, amely múlt héten az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjének feljelentéséhez vezetett.

A lap értesülése szerint a szakértői vizsgálatok hónapokig is elhúzódhatnak, mert az UD a titkosszolgálattól különböző okok miatt kilépett legjobb számítógépes szakembereket alkalmazta. Így tartani lehet például attól is, hogy a gépek olyan szoftvereket is tartalmaznak, amelyek, ha óvatlanul nyúlnak hozzájuk, megsemmisítik a lemezeken tárolt adatokat - olvasható a cikkben.

Az UD azért telepített kémprogramot az NBH egyik gépére - állítja a lap szakértőkre hivatkozva -, mert kíváncsi volt, mit tudnak vállalkozásukról, tevékenységükről egykori kollégáik. Abban ugyanis biztosak voltak, hogy figyelik őket.

Arról senki nem nyilatkozott, hogy a kémprogram milyen információkat lopott ki az NBH rendszeréből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását