2024. április 20. - Tivadar

Láthatatlan fesztivál

A Siketek Világnapja alkalmából kulturális programot és nemzetközi jelnyelvi konferenciát szervez a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége pénteken és szombaton a Gödör Klubban.
2008. szeptember 17. szerda 18:28 - Hírextra
"Sokáig Siketek Nemzetközi Hete elnevezéssel ünnepeltük meg a Siketek Világnapját, ami sokszor túl belterjesre sikerült, a programok csak a tagoknak szóltak, és nem igazán tudtuk felhívni a társadalom figyelmét. 2005-ben ezen változtattunk, tavaly pedig a 100 éves jubileumi ünnepségünkön élőláncot alkottunk a Lánchídtól a Margit hídig" - mondta az MTI-nek Tapolczai Gergely, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) ügyvezető igazgatója.

Az idei Láthatatlan Kultúra Fesztivál is egy újabb lépcső: megmutatják magukat a "láthatatlan fogyatékkal élők", bemutatják "láthatatlan" kultúrájukat, jelnyelvüket, és hogy ugyanolyan értékes emberek mint ép társaik, ezért hasonló minőségű életet szeretnének élni.

A kétnapos rendezvényen kulturális programok lesznek a Gödör Klubban, továbbá konferencián esik szó a jelnyelv és a siket közösség magyarországi helyzetéről. A részletek megtalálhatók a www.sinosz.hu honlapon.

Tapolczai Gergely elmondta: Magyarországon jelenleg kiépült jelnyelvi tolmácsszolgálatok vannak, létezik jelnyelvi tolmácsképzés, a Nemzeti alaptantervben szerepel a jelnyelv mint fakultatív tantárgy (siketek iskoláiban), de maga a jelnyelv nincs elismerve.

Hozzátette: a siketek helyzete nem mondható jónak. Nincs teljes esélyegyenlőség, hiába vannak tolmácsszolgálatok, ha a feliratozás újra csökken, hiába van OM rendelet, ha a jelnyelv státusa kérdéses.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a népesség tíz százaléka küzd valamilyen hallássérüléssel. A SINOSZ-nak tízezer tagja van. A 2001-es népszámlálás adatai szerint 8800 siket és 55 ezer nagyothalló és körülbelül 200 ezer jelnyelvhasználó él Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását