2024. április 29. - Péter

Kísérleti ételmaradék-komposztálás

Sikeres volt a háztartási ételmaradékok külön gyűjtése és komposztálása a brit kormány kísérleti programjának a keretében.
2008. szeptember 17. szerda 14:45 - Hírextra
A kormány hulladékügyi tanácsadóinak javaslatára végzett kísérlet során arra kérték a lakókat, hogy különítsék el a szeméttől az ételmaradékot. A maradék aztán komposztálóba került, ahelyett, hogy a szeméttelepek halmait növelte volna.

A kezdeményezésben részvevő 94 ezer angol háztartásban összesen 4272 tonna élelmiszerhulladék gyűlt össze, amellyel a számítások szerint 1967 tonna széndioxid-terheléstől szabadították meg a levegőt.

A megkérdezettek több mint 70 százaléka volt rá hajlandó, hogy külön kezelje az ételmaradékot. A kísérlet ideje alatt (amelyet a BBC jelentése nem határozott meg pontosan) átlagosan 0,3-2,2 kilónyi ételmaradék keletkezett háztartásonként.

A tanácsadók szerint az eredmény bátorító, hiszen a résztvevők nem riadtak vissza a pluszmunkától, amit az ételmaradék elkülönítése jelentett, a különleges gyűjtőedény szaga sem tántorította el őket, sőt többségük elégedett volt a szolgáltatással.

Nagy-Britanniában évente 6,7 millió tonna (10 milliárd font értékű) ételmaradékot dobnak ki az emberek, ennek többsége a szeméttelepeken köt ki - idézte a kormány illetékese által ismertetett statisztikát a brit hírszolgálat szerdai cikke.

A tervek szerint a sikeren felbuzdulva több önkormányzat felkarolja a kezdeményezést.
A magukat kihúzók egyik általános érve az volt, hogy szerintük nincs annyi ételmaradék a háztartásukban, amiért megérné a hercehurca.

Ám az illetékesek rámutattak, hogy korábbi felmérésük szerint, még azok a háztartások is hetente átlag 2,9 kg ételhulladékot produkáltak, amelyek úgy gondolták, hogy náluk ilyesmi nincs is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását