2024. április 29. - Péter

Kínai diákok a Szolnoki Főiskolán

Tizenöt kínai fiatal vett részt júniustól egy előkészítő programban a Szolnoki Főiskolán, közülük hatan lettek az intézmény hallgatói - tájékoztatta a főiskola angol nyelvű üzleti képzéseinek vezetője szerdán az MTI-t.
2008. szeptember 17. szerda 17:28 - Hírextra
Szacsúri László elmondta: az előkészítő programban a külföldi diákok angolnyelvtudását és matematikai ismereteit igyekeztek felhozni egy középiskolát végzett, továbbtanulni szándékozó magyar fiatal tudásszintjére. Emellett a kínaiak a számítástechnika világával, a magyar nyelv alapjaival, valamint az európai, illetve a magyar kultúra jellemzőivel ismerkedtek.

A főiskola angol nyelvű üzleti képzéseinek vezetője szerint a kínai csoportból a vártnál kevesebben váltak az intézmény hallgatóivá; kiderült, hogy az előkészítésre szánt idő nem elegendő arra, hogy kellő tudásanyaguk legyen az alapképzéshez.

Az előkészítő programot sikeresen befejező kínaiak két, angol nyelven oktatott alapképzési szakon - nemzetközi gazdálkodás és turizmus-vendéglátás - tanulnak, a diplomát, az előkészítővel együtt, négy év alatt szerzik meg. Diákvízumot és tartózkodási engedélyt csak úgy kaptak, hogy egy évre megkötötték az egészségbiztosításukat és két félév tandíját előre kifizették. Megélhetési költségeik kiegészítéséhez a kínaiak a főiskola közvetítésével egy szolnoki élelmiszer nagyáruházban dolgoznak éjszakai árufeltöltőként.

A másik kilenc fiatal hallgatói jogviszonya a Szolnoki Főiskolával megszűnt.
Szacsúri László jelezte: jövőre várhatóan ötven kínait fogadnak. Toborzásukkal két újabb közvetítőt is megbíztak, a jelentkezők kiválogatásánál igyekeznek körültekintőbbek lenni, és az előkészítő programot is megnyújtják.

A hallgatók toborzása mellett a Szolnoki Főiskola 2007 szeptemberétől másként is megkezdte kiépíteni kínai kapcsolatait: együttműködési megállapodást kötött többek között a Tiencsini Kereskedelmi Egyetemmel, a Sanhszi Egyetemmel és a Sanmenhsziában lévő főiskolával a közös tudományos munkáról és képzésről, oktatók, hallgatók cseréjéről, valamint kínai állami ösztöndíjak megpályázásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását