2024. május 2. - Zsigmond

Igazgatók kinevezése ellen tüntettek

Több száz jelenlegi és egykori diák, tanár és szülő tüntetett szombaton délben Szentes belvárosában azért, mert a fenntartó megyei önkormányzat közgyűlése nem a tantestületek és a diákönkormányzatok által támogatott jelölteket választotta meg a Horváth Mi
2008. június 21. szombat 16:27 - Hírextra

A jobboldali többségű Csongrád Megyei Közgyűlés csütörtökön döntött arról, hogy nem a tantestületek által elsöprő többségben támogatott pedagógusokat nevezi ki a középiskolák igazgatójává. A tüntetés szervezői szerint a politikai döntéssel semmibe vették az alkalmazotti közösségek, a szülői szervezetek, a diákönkormányzatok és az iparkamara egyértelmű akaratát is.
A tiltakozók többek között "Ki a pártpolitikával az iskolákból!", "Az igazgatóinkat akarjuk!", "Demokráciát akarunk" feliratú transzparensekkel vonultak a Szentes főterén álló Horváth Mihály szobor elé. A demonstráción egykori diákok és tanárok szavaltak, adtak elő dalokat.

Papp László, a HMG tanára, aki a következő évtől saját döntése alapján már nem tanít az iskolában, a demonstráció egyik szónokaként elmondta, a fenntartó önkormányzat döntésével "megalázta a tantestületeket, az iskolákat és a várost".

Kifejtette, a ZSFSz oktatóinak 97 százaléka Dongó Lászlót, a korábbi igazgatót támogatta, a HMG tanárainak 85 százaléka pedig Tóth Tibort javasolta. A fenntartó azonban mindkét esetben a másik jelölt mellett döntött.

Bedő Katalin, a gimnázium szakszervezeti titkára közölte, a tüntetéssel az igazgatók kinevezésével kapcsolatos véleményüket kívánták kifejezni. A fenntartó döntésének megváltoztatásában reménykednek, de sajnos nem bíznak abban, hogy fordulat történne: ugyanazt a "hatalmi arroganciát várják", mint amivel a kinevezéseket meghozták.

Keserű Imre, a HMG idén harmincéves dráma tagozatának egyik meghatározó oktatója - akinek szerződését a következő tanévtől nem hosszabbítják meg -, a demonstráció előtt újságíróknak elmondta, bár korábban eltávolítása miatt kollégái és a diákok is ülősztrájkkal tiltakoztak, a mostani tüntetés nem róla szól.

Ahogy a pedagógus fogalmazott: eltávolítása csak annak a folyamatnak része, melyben a fenntartó önkormányzat megpróbálja ideológiáját rákényszeríteni az intézményre. A HMG abban az értelemben mindig is szabad szellemű iskola volt, "hogy soha senki nem mondta meg, miről, mit kell gondolni" - közölte a tanár.

Bár formálisan úgy tűnik, az igazgatói kinevezések ügye jobb- és baloldal szembenállásának kérdése, ez mégsem így van, valójában a "monolit és a plurális gondolkodás ellentétéről", a sajátunktól eltérő ideológiák létjogosultságának elfogadásáról van szó. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint hogy a szakközépiskola tanárai által igazgatónak javasolt Dongó László 2006-ban a Fidesz polgármesterjelöltje volt - mondta Keserű Imre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását