2024. április 26. - Ervin

Gyermekkorában zaklatták. Igen úgy...

Szexuálisan zaklatták gyermekkorában Margaret Hoelzer világbajnok amerikai úszónőt.A pekingi olimpián három érmet szerzett sportoló az AP amerikai hírügynökségnek kedden adott interjúban először fedte fel nyilvánosság előtt a történteket.
2008. szeptember 17. szerda 07:16 - Hírextra
Nagyjából öt éves lehetett, mikor az egyik barátjának apja elkezdte zaklatni. A dolog legalább két évig tartott, egészen addig, amíg Hoelzer és családja el nem költöztek a környékről - mondta el a sportoló az AP amerikai hírügynökségnek adott exkluzív interjúban.

- Rendszeresen átjártam hozzájuk, sokszor ott is aludtam" - idézte fel a traumatikus élményeket Hoelzer. - Arra tanítottak, hogy bízzak abban az emberben.

A kislány sokáig nem is volt benne biztos, hogy ami történik vele és amiről senkinek sem mert beszélni, az helytelen. Csak évekkel később, 11 éves korában tudatosult benne, hogy erőszak áldozata lett. Az ötödikes lány életében először egy barátnőjének mesélt arról, hogy min ment keresztül, aki számára egyértelmű volt, hogy Margaretet molesztálták. Az ő tanácsára hallgatva Hoelzer elmesélte a történteket édesanyjának, aki, miután felocsúdott döbbenetéből, azonnal elmesélte a dolgot férjének. Még aznap este felhívták a rendőrséget; nem sokkal később letartóztatták a zaklatót.

A család a rendőrség tanácsára felvette a kapcsolatot a Nemzeti Gyermekképviseleti Központtal, amely az ilyen és hasonló esetekkel kapcsolatos jogi tanácsadással foglalkozik. Hiába került azonban az ügy bíróság elé, a fizikai bizonyítékok hiányából (a férfi nem erőszakolta meg a kislányt), és a gyermek évekkel korábbi eseményekre vonatkozó vallomását illető kétségekből fakadóan hivatalos vádemelésre nem került sor. A Hoelzert zaklató férfi - akit a tárgyalás óta nem látott - szabadon távozhatott.

Chris Witty, olimpiai aranyérmes amerikai gyorskorcsolyázó gyermekkorában szintén zaklatás áldozata lett. Egy szomszéd, akiben Witty szülei megbíztak, 4 éves korától 11 éves koráig molesztálta őt. Hoelzerhez hasonlóan Witty is évekig hallgatott az őt ért bántalmakról: egy hosszú terápiás kezelés és a 2002-es olimpiai győzelem kellett ahhoz, hogy megrázó történetével kiálljon a nyilvánosság elé.

A sportolót eleinte - akárcsak jelenleg Hoelzert - kétségek gyötörték, hogy jól döntött-e mikor elhatározta: beszámol az őt ért bántalmakról. Kétségei azonban hamar szertefoszlottak, mikor bejelentését követően szinte azonnal elárasztották a bátorságáért hálálkodó emberek sokaságától érkező levelek. Witty egy nemrégiben vele készült interjúban úgy vélekedett: az, hogy képes volt a nyilvánosság előtt beszélni a zaklatásról, feltehetően azt jelenti, hogy le tudta magában zárni a múltat.

Hoelzer, bár még nem érzi úgy, hogy az neki is sikerült, abban biztos, hogy segíteni akar másokon. Az úszó azért tanult pszichológiát és kriminológiát az Auburn Egyetemen, hogy közelebbről megismerje az erőszak lélektanát. Emellett a Nemzeti Gyermekképviseleti Központ munkáját is régóta segíti.

A központ ügyvezető igazgatója, Chris Newlin felhívta a figyelmet azokra a rémisztő statisztikai adatokra, amelyek szerint az Egyesült Államokban minden negyedik lány és minden hetedik fiú válik 18 éves kora alatt szexuális zaklatás áldozatává. Reményét fejezte ki, hogy Hoelzer története növelni fogja az emberek elővigyázatosságát, majd hozzátette: "Nagyon bátor dolog, hogy kiállt a nyilvánosság elé azzal, amin oly sok gyerek megy keresztül ebben az országban".

Hoelzer, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy gyermekkora nagy része boldogan telt, nyolc évesen kezdett rendszeresen úszni és hamarosan ő lett a város, majd az állam, még később a nemzet legjobb úszója.

2004-ben vett részt első olimpiáján, ámde ekkorra szörnyű lelkiállapotba került: elszállt az önbizalma és egyre rosszabbul teljesített a versenyeken. Úgy véli mindez feldolgozatlan gyermekkori traumájából eredt. A sportoló, aki 11 éves korában egy évig járt terápiára úgy döntött, ismét kezelésnek veti alá magát. Ma úgy véli, hogy a zaklatás legszörnyűbb hatása az, hogy aláássa az ember önbizalmát és elveszi önbecsülését.

A múlttal való szembenézés eredményeképp Hoelzer teljesítménye egyre jobbá vált: 2007-ben a 200 méteres hátúszás világbajnoka lett, az idei olimpián világrekordot döntött és három érmet - két ezüstöt és egy bronzot - szerzett.

Hoelzer, aki saját bevallása szerint még nem jött teljesen rendbe, elmondta, hogy a benne élő "védekezőberendezés" annyira erős, hogy senkiben sem képes megbízni, így mélyebb romantikus kapcsolata sem volt még soha.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását