2022. szeptember 26. - Jusztina

Pert vesztett az MLSZ

Másodfokon is pert vesztett a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az FTC Pártolói Egyesületével szemben.Utóbbi szervezet azért fordult bírósághoz, hogy a szövetség hozza nyilvánosságra a 2006 júliusában a Ferencváros licencét visszavonó fellebbviteli licenc
2008. szeptember 16. kedd 10:46 - Hírextra
Utóbbi szervezet azért fordult bírósághoz, hogy a szövetség hozza nyilvánosságra a 2006 júliusában a Ferencváros licencét visszavonó fellebbviteli licencadó testület tagjainak nevét.
A Fővárosi Ítélőtábla kedden helyben hagyta a Fővárosi Bíróság április 7-i döntését, miszerint az MLSZ egyéb közfeladatokat ellátó szervnek minősül, ebből kifolyólag az ilyen feladatot ellátó testület adatai közérdekből nyilvánosak.

Az ítélet jogerős, az ellen fellebbezésnek helye nincs. Az írásos dokumentum kézhezvételétől számított hatvan napon belül - kirívó jogszabálysértés esetén - felülvizsgálati kérelemmel lehet fordulni a Legfelsőbb Bírósághoz, de ennek halasztó hatálya nincs.

Az ítélőtábla indoklásában jelezte: a sporttörvényből és az alkotmányból vezette le, hogy az MLSZ egyéb közfeladatokat ellátó szerv, mert Magyarországon kizárólagos jogokkal szervezhet sportági bajnokságot, állami költségvetési támogatásban részesül, közpénzeket költ el, és működésének felügyelete az ügyészség hatáskörébe tartozik.

"Nagyon örülünk a bíróság döntésének" - mondta Budai Máté, az FTC Pártolói Egyesületének szóvivője az MTI-nek. "Nagyon várjuk, hogy az MLSZ minél hamarabb eleget tegyen az ítéletnek, és nyilvánosságra hozza a másodfokon eljáró licencadó testület tagjainak adatait, akik 2006 júliusában nem adtak élvonalbeli licencet a Ferencvárosnak.

A pernek nem az volt a célja, hogy az FTC-t visszahelyezzék az első osztályba, hanem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a fellebbviteli licenc adó testület összetétele megfelelt-e azoknak a szigorú előírásoknak - például volt-e benne jogász vagy könyvvizsgáló -, amelyek az MLSZ klublicenc-szabályzatában szerepelnek. Kisteleki István MLSZ-elnök mindig arra hivatkozott, hogy a szövetségben rend, fegyelem és törvényesség van. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy az MLSZ ezeket magára nézve is kötelezőnek tartja-e. Természetesen egyetértünk abban, hogy a magyar futballban rendnek, fegyelemnek és törvényességnek kell lennie."

Budai hozzátette: az adatok ismeretében tudnak dönteni arról, hogy tegyenek-e további lépéseket. Elmondta: az ítélet írásos kézhezvételéig 2-3 hónap is eltelhet, és ezt követően 15 napon belül köteles az MLSZ kiadni az adatokat. Reméli, a szövetség nem vár eddig, és mielőbb eleget tesz kötelezettségének.

Az MLSZ-t az ügyben képviselő három ügyvéd közül senki sem jelent meg a keddi tárgyaláson.
"Természetesen az MLSZ tiszteletben tartja az ítéletben foglaltakat és ennek megfelelően cselekszik. A szövetség megvárja, amíg az ítéletet írásban is kézhez kapja" - mondta a távirati irodának Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását