2024. május 4. - Mónika, Flórián

Dél-Afrika zenéje a Néprajzi Múzeumban

Dél-Afrika mutatkozik be szombaton a fővárosi Néprajzi Múzeumban, ahol az érdeklődők megismerhetik a térség zenéjét, tradicionális hangszereit és dél-afrikai táncokat tanulhatnak.
2007. november 6. kedd 10:41 - Hírextra
A Síppal, dobbal, didzseridúval című hangszerkiállításhoz kapcsolódó programsorozat záró rendezvényének programjában szerepel koncert, borkóstolás, kézműves foglalkozás, s rendhagyó tárlatvezetés is.

A közönség a Gaabo Motho Cultural Village előadásában láthat tradicionális dél-afrikai táncokat, majd Pops Mohamed ad koncertet és mutat be különleges afrikai hangszereket, akit sokan a dél-afrikai zene nagykövetének tartanak.

A Johannesburg közelében született művész számos zenei műfajban szerzett hírnevet az 1970-es és az 1980-as években: városi zene, soul, funky és dzsessz is megszólalt előadásában gitáron és zongorán, mielőtt dél-afrikai tradicionális eszközökön kezdett zenélni. Az 1990-es években a dél-afrikai busmanok zenéjét rögzítette felvételein, majd számos zenei stílust ötvözött a dzsessztől és a funkytól a "drum and bass"-on át a trance-ig.

A tavaly márciusban megnyílt, Síppal, dobbal, didzseridúval című kiállítás célja, hogy a látogatók megismerhessék a világ változatos hangszerkultúráját, képet kaphassanak az eszközök hasonlóságairól, különbözőségeiről.

A Néprajzi Múzeum mintegy háromezer népi hangszert őriz a világ minden tájáról, ezek közül a tárlaton mintegy négyszázat ismerhet meg a közönség.

A kiállításhoz kötődő programsorozat keretében Dél-Afrika előtt hét ország, illetve földrész mutatkozott be: a közönség megismerkedhetett Indonézia, India, Ausztrália, Azerbajdzsán, Bulgária, Tunézia és Izrael kultúrájával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását