2024. április 28. - Valéria

Hamarosan Bécsben is lesz eruv

A bécsi zsidó közösség több európai és amerikai nagyváros példáját követve eruvot, azaz szimbolikusan körülhatárolt területet hoz létre a városban, amellyel a hívők számára szeretné megkönnyíteni a zsidó szombat (sabbat) szigorú szabályainak betartását.
2008. szeptember 16. kedd 20:07 - Hírextra
Az "eruv" héber szó, olyan területet jelent, amelynek képletes határai sérthetetlenek, ám a határon belül az ortodox zsidók olyan tevékenységeket is végezhetnek, amelyek a vallásuk szerint ünnepnek számító szombaton (péntek napnyugtától szombat napnyugtáig) házon kívül tiltottak. Az eruv tehát mintegy kiterjeszti az otthonuk falait.

Sabbatkor például sem cipelni, sem gyerekkocsit tolni nem lehet. Az eruv létrehozása tehát mind a közösség kisgyermekes anyáinak, mind az idős, kerekesszékbe kényszerült tagjainak életét megkönnyíti - magyarázta kedden Raimund Fastenbauer, a bécsi zsidó közösség főtitkára.

Az osztrák fővárosban 1938-ig két kerületben is működött ilyen virtuálisan zárt terület. A II. világháború előtt kétszázezer zsidó élt Bécsben, ám sokan a holokauszt áldozatai lettek, mások elmenekültek. Ma már csupán hétezer főt számlál a közösség, bár a városban élő zsidók száma feltehetően nagyobb.

Fastenbauer elmondta, hogy a tervvel, amely két hónapon belül megvalósul, a város polgármestere is egyetértett, és bár a virtuális határjelzés elhelyezését a közösség adományaiból fedezik, a város technikai segítséget ígért a kivitelezéshez.

Az eruv a főváros tíz kerületének nagyjából 40 kilométerét öleli fel. A Duna két partja természetes határként szolgál, de legalább 40 "feltűnésmentes" jelzőoszlopot is felállítanak majd a terület körül.
New Yorkban, Washingtonban és Los Angelesben már létezik eruv, Európán belül pedig Londonban, Antwerpenben és Strasbourgban jelöltek ki ilyen területet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását