2024. április 29. - Péter

A reformszerződést támogató Írország kell

Olyan Írországra van szükség, amely támogatja a lisszaboni szerződést - mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden Budapesten az MTI kérdésére.
2008. szeptember 16. kedd 12:19 - Hírextra
Fontos, hogy ne álljon le a ratifikációs folyamat. "Szükség van egy Írországra, amely támogatja a lisszaboni szerződést" - mondta Göncz Kinga az MTI kérdésére azt követően, hogy tárgyalt a finn Európa-ügyi miniszterrel.

A külügyminiszter kiemelte: Írország kérése az volt, hogy az unió várja meg, amíg előállnak egy javaslattal a helyzet megoldására; októberben várhatóan előterjesztik a javaslatukat.
Astrid Thors szerint a megoldás kulcsa az írek kezében van, nekik kell eldönteniük azt is, hogy legyen-e újabb népszavazás. Bízom az ír politikusok bölcsességében - tette hozzá a finn Európa-ügyi miniszter az MTI azon kérdésére, hogy szükség van-e újabb népszavazásra Írországban.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az unió többi országában is tovább kell vinni a ratifikációt. A múlt héten a finn elnök is aláírta a dokumentumot. Várhatóan Csehország lesz a következő állam, ahol ratifikálják a lisszaboni szerződést - fűzte hozzá.

Az írek nyáron utasították el az uniós reformszerződést. Írország az egyetlen olyan EU-tagállam, amelynek alkotmánya megköveteli, hogy népszavazás döntsön az ügyben. Ahhoz, hogy a lisszaboni szerződés életbe léphessen, minden EU-tagállamnak ratifikálnia kell a dokumentumot.

Az ír kormány Európa-ügyi államtitkára augusztus végén már arról beszélt: elképzelhető, hogy Írországban "szükség lesz" egy második népszavazásra. Hasonlóan vélekedett korábban Kovács László uniós biztos is az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Göncz Kinga és Astrid Thors keddi találkozóján a lisszaboni szerződés mellett szó volt az unió energia- és klímacsomagjáról, valamint a grúz-orosz konfliktusról is.

Göncz Kinga szerint az elmúlt években intenzívebbé vált az együttműködés a két kormány között. Egyebek mellett létrejött egy ifjúsági csereprogram és együttműködés indult a kutatás-fejlesztés terén. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy októberben Finnországba látogat.

Astrid Thors a megbeszélés után a tagországok közötti szorosabb együttműködését hangsúlyozta, annak érdekében, hogy hatékonyabban működhessen az Európai Unió. Különösen fontos az emberek közötti együttműködés erősítése - mutatott rá.

A finn vállalatok magyarországi befektetéseinek összértéke mintegy egymilliárd eurót tesz ki. Magyarországon mintegy 170 finn leányvállalat, vegyesvállalat és képviselet működik. A két telekommunikációs cégnek, a Nokiának és az Elcoteqnek több gyára van Magyarországon, a Sanoma Oy (Sanoma Budapest) pedig vezető helyen áll a magazinpiacon. Becslések szerint a finn cégek húszezer magyarnak adnak munkát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását