2024. május 6. - Ivett, Frida

A kormányprogram EU-kompatibilis

Az MSZP kormány programja az Európai Unió törekvéseivel teljes összhangban áll. Az MSZP európai parlamenti delegációja támogatja Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programját.
2008. szeptember 16. kedd 16:35 - Hírextra
Az MSZP európai parlamenti delegációja egyöntetűen támogatja a Gyurcsány Ferenc vezette kormány Megegyezés című programját. Ez a program átfogó és európai színvonalú válaszokat ad a Magyarország előtt álló társadalmi-gazdasági kihívásokra. Céljai és megoldási javaslatai megegyeznek az Európai Unió törekvéseivel.

Az Európai Unió legtöbb tagállama Magyarországhoz hasonló gazdasági-szociális problémákkal küzd, a jóléti-szociális rendszerek több tagállamban válságtüneteket mutatnak. A versenyképesség megőrzése, a szociális vívmányok, az egészségügyi és az oktatási rendszerek fenntartható fejlesztése valamennyi uniós tagállam számára külön-külön és együttesen is nagy kihívást és megoldandó feladatot jelent. A növekvő energia- és élelmiszer árak, valamint az éghajlatváltozás hatásai leginkább a társadalom legszegényebb rétegeit sújtják, az uniós országoknak elsősorban erre a problémára kell megoldást találniuk. Fontos, hogy a Megegyezés az európai társadalmi-gazdasági modellek, így a skandináv, az angolszász modell és más országok példáinak alapos ismeretére, elemzésére, a legjobb tapasztalatok összegyűjtésére alapszik. Ezek alapján fogalmazza meg a sajátos magyar társadalmi-gazdasági modell kereteit és fő irányait.

A demokratikus európai politikai erők teljes mértékben elutasítják a szélsőjobboldali megnyilvánulásokat. Fontosnak tartjuk, hogy minden, magát demokratikusnak tartó magyar politikai erő is ugyanígy határolódjon el a szélsőjobboldal megnyilvánulásaitól.

A Munka-Tudás-Tulajdon program gerincét képezi a Megegyezés programjának, amely teljes összhangban van európai baloldal törekvéseivel is. Ezek a törekvések a foglalkoztatás növelésére, több és jobb minőségű munkahely létrehozására, rugalmas munkaerőpiac kialakítására, magasabb színvonalú oktatás-képzésre, és a közszolgáltatások színvonalának növelésére irányulnak. Az európai és a magyar baloldal célja, hogy megőrizze, és lehetőség szerint továbbfejlessze a szociális rendszereket, miközben erősíteni kívánja a társadalmi szolidaritás elvét, az állampolgárok egyéni felelősségvállalását. A Munka-Tudás-Tulajdon program keretében zajló oktatásfejlesztési program a rendszerváltás óta a legtöbb forrást biztosítja az oktatási rendszer átfogó modernizációjára. Ezzel szorosan összefügg, és Magyarország e téren elért sikereinek, a kormány célkitűzéseinek elismerését jelenti, hogy tegnap megkezdte működését az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Budapesten.

Az emelkedő élelmiszer- és energiaárak, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem olyan felelős egyéni magatartást követel a társadalom tagjaitól, amelyre csak biztos anyagi hátérrel, tulajdonnal bíró, polgárosult társadalom képes. 2002 óta, a baloldali kormányzás idején a bérek az árakat jóval meghaladó mértékben emelkedtek, jelentősen nőtt az életszínvonal. A Megegyezés és a Munka-Tudás-Tulajdon program a tulajdonosi réteg kiszélesítésével tovább erősíti ezt a folyamatot, miközben a kormány célzott szociális intézkedésekkel segíti a legszegényebb rétegek megélhetését.

A felsorolt kihívásokra Európában csak az Európai Szocialisták Pártja, Magyarországon csak a baloldali kormány és az MSZP dolgozott ki átfogó programot. Az Európai Szocialisták Pártja által kidolgozott Kiáltvány2009 (Manifesto2009) és az MSZP kormány által javasolt Megegyezés című program céljai azonosak: "új lendületet adni a gazdaságnak, megőrizve a szociális vívmányokat, és stabil alapokat teremteni a további gazdasági- és szociális fejlődéshez". A programot és az abban foglalt értékeket magyar európai parlamenti képviselőkként büszkén tudjuk vállalni és képviselni az Európai Parlamentben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását