2024. május 4. - Mónika, Flórián

A kisebbségi vélemény elhallgatása

Országszerte bevett gyakorlat az önkormányzatoknál, hogy a kínos, kellemetlen ügyekben a kritikai véleményt úgynevezett ügyrendi javaslattal hallgattatják el. Vita közben egy képviselő "ügyrendi gombot" nyom, és javasolja a vita lezárását. Amennyiben a tö
2008. szeptember 16. kedd 15:47 - Hírextra
A Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Törvényességi Főosztályának a közelmúltban hozott állásfoglalását minden bizonnyal több településen örömmel fogadják a kisebbségben lévő képviselők.

A képviselőcsoportok a testületi ülésen kívüli összejöveteleiken általában előre eldöntik, hogy miként fognak szavazni egy-egy adott kérdésben, ezért aztán a másik félnek a képviselőtestület ülésén elhangzó véleményére már jóformán nem is kíváncsiak. Így van ez sok esetben akkor is, ha a vita során olyan érvek, vagy új szempontok vetődnek fel, amelyek megnyugtató válaszra várnának, vagy amelyek a lakosság többségének az érdeklődésére számot tartanának.

A kisebbségi vélemény elhallgattatását ügyrendi szavazással "megoldó" módszer, úgy tűnik, minden politikai oldalon megtalálható. A Pest megyei Gödön például az elmúlt két évben több mint 20 esetben alkalmazták ezt a módszert. A többséget adó jobboldali tömörülés –amely azzal kezdte működését, hogy még a napirend előtti hozzászólások intézményét is megszüntette – az esetek 73 százalékában döntött a többi képviselői csoport véleményének meghallgatása nélkül. Ugyanakkor a szomszédos városban, Fóton legutóbb azért állt fel és hagyta el a termet 6 képviselő, mert a baloldali többség vonta meg tőlük a hozzászólás lehetőségét.

A gödi Városvédők Egyesülete – amely a 17 tagú testületbe három civil képviselőt juttatott be - elfogadhatatlannak tartotta, hogy a lakosság képviseletére megválasztott képviselők rendszeresen nem mondhatják el véleményüket az üléseken, ezért beadvánnyal fordult a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal felé. A hivatal Törvényességi Főosztálya az egyesület álláspontját osztva, a helyi önkormányzatokról szóló törvényre is hivatkozó válaszában kifejtette: "minden képviselő egyenlő jogokkal rendelkezik" és jogszabályellenes "az a gyakorlat, amelynek során a napirendi pont tárgyalásakor egyes képviselők nem juthatnak szóhoz, és nem fejthetik ki véleményüket az üggyel kapcsolatban".

Az állásfoglalás teljes terjedelemben a városvédők honlapján olvasható: http://varosvedok.hu
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását