2024. április 19. - Emma

A brit kormány bízik az írekben

Az Egyesült Királyság bízik abban, hogy az írek ratifikálni fogják a reformszerződést - mondta Jim Murphy brit EU-miniszter kedden Budapesten.
2008. szeptember 16. kedd 17:02 - Hírextra
A lisszaboni szerződés az Egyesült Királyságnak éppúgy fontos, mint az Európai Uniónak - jelentette ki Jim Murphy, miután Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel tárgyalt.

A brit EU-miniszter szerint a reformszerződés ügyében a megoldást Írországnak kell megtalálnia, a dublini kormánynak kell eldöntenie, lesz-e újabb népszavazás. Hozzátette: az ír alkotmány egyértelműen rendelkezik arról, hogy addig nem lehet ratifikálni az uniós szerződést, amíg az állampolgárok arra igent nem mondanak.

Murphy kiemelte: az Egyesült Királyság elkötelezett az Európai Unió bővítése mellett és "nem szabad például a horvátokat büntetni azért, mert az írek nem ratifikálták a lisszaboni szerződést". Úgy vélte, az Európai Unió a reformszerződéssel lehet igazán hatékony.

Göncz Kinga szerint egyelőre arra kell készülni, hogy sikerül ratifikálni a szerződést. Európának szüksége van a lisszaboni szerződésre ahhoz, hogy tovább tudjon mozdulni - tette hozzá. Mint mondta, lehet folytatni a bővítést a lisszaboni szerződés nélkül is, de az lenne a jó, ha a "mélyítés" is megtörténne.

A lisszaboni szerződés jövőjéről a finn EU-miniszter is beszélt az MTI-nek keddi budapesti látogatásán. Astrid Thors szerint a megoldás kulcsa szintén az írek kezében van. A miniszter hangsúlyozta, hogy az unió többi országában is tovább kell vinni a ratifikációt.

Az írek nyáron utasították el az uniós reformszerződést. Írország az egyetlen olyan EU-tagállam, amelynek alkotmánya megköveteli, hogy népszavazás döntsön az ügyben. Ahhoz, hogy a lisszaboni szerződés életbe léphessen, minden EU-tagállamnak ratifikálnia kell a dokumentumot.

Az ír kormány Európa-ügyi államtitkára augusztus végén már elképzelhetőnek nevezte, hogy Írországban "szükség lesz" egy második népszavazásra. Hasonlóan vélekedett korábban Kovács László uniós biztos is az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A brit EU-miniszter keddi budapesti látogatásán közös emberi jogi nyilatkozatot írt alá Magyarország és az Egyesült Királyság. "Kormányaink a népirtás és az emberiség elleni bűnök megelőzését a nemzetközi közösség egyik legfontosabb prioritásnak tekintik" - olvasható a dokumentumban.

Jim Murphy ezzel kapcsolatban kiemelte: támogatja a magyar terveket a nemzetközi népirtás elleni központ felállítására.

Göncz Kinga augusztus végén jelentette be, hogy Nemzetközi Népirtás Elleni Központ megalakítását tervezi Magyarország; a budapesti intézet célja egyebek mellett a világban kialakuló konfliktusok előre jelzése lenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását