2024. április 28. - Valéria

Vonzó lehet az Európai Technológiai és Innovációs Intézet

Mágnesként vonzhatja majd a tehetségeket az Európai Technológiai és Innovációs Intézet (EITI) - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Budapesten, az intézet igazgatótanácsának alakuló ülésén.
2008. szeptember 15. hétfő 15:13 - Hírextra
Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet kulcsszerepet játszhat abban, hogy Európát a jövő mágnesévé tegye a tehetségek számára - mondta José Manuel Barroso az EITI igazgatótanácsának alakuló ülésén.

Az EITI a modernizáció, a kutatás-fejlesztés referenciamodellje lehet. Az ötödik európai szabadság megvalósulásában, a tudás szabad áramlásában is segítséget nyújt majd, és az intézetnek fontos szerepe lesz a megújuló lisszaboni stratégia megvalósításában is. A leginnovatívabb üzleti szereplőket és a legjobb kutatókat összehozva az EITI egyszerre szolgálja majd a kutatást, az oktatást és az innovációt, tehát a tudás háromszögét - mondta a bizottság elnöke.
Az EITI erőforrásokat kínál majd a partnereknek, reagál a gazdaság és a társadalom igényeire, új partnerkapcsolatokat generál, és új formáit kínálja majd az együttműködésnek - hangsúlyozta José Manuel Barroso.

A politikus kiemelte: Európának is szembesülnie kell a gazdaság lassulásával és az új, sokszor kemény kihívásokkal. Ezeket a kihívásokat azonban lehetőségekké lehet formálni, ha az európai tudásalapot használjuk. Az EITI jó alapot szolgálhat erre - tett hozzá.

Rodi Kraca-Cagaropulu, az Európai Parlament alelnöke beszédében hangsúlyozta: annak ellenére, hogy szinergia jött létre a civil társadalom, a tudományos és gazdasági szereplők között, mégsem tudja Európa leküzdeni hátrányát a globalizált gazdaságban. Igaz ez a tudásalapú társadalomra is, ezért a világból a legjobb kutatókat Európába kell vonzani - tette hozzá.
A politikus rámutatott, hogy az EITI előtt nem volt olyan európai kezdeményezés, amely a tudásháromszög minden területét megcélozta volna.

Valérie Pécresse az unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország kutatási minisztere felszólalásában kiemelte: Budapest mindig is elsőrendű szerepet játszott az európai tudományos közösségben, ezért jelkép értékű, hogy az intézet Magyarországon jön létre - fűzte hozzá. Növelni kell Európa versenyképességét, ehhez pedig reformokra van szükség. Ennek egyik eleme a diákok, a tanárok és a kutatók mobilitásának elősegítése. Egyfajta minőségbiztosítási rendszert is ki kell dolgozni az oktatásban - húzta alá a miniszter.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepélyes megnyitó közben az épület előtt tízen-tizenöten angol nyelvű transzparensekkel Gyurcsány Ferenc távozását követelte.
Brüsszelben június 18-án született meg a döntés, hogy Budapesten alakulhat meg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet.

Az EITI koordináló szerepet tölt majd be. Az lesz a feladata, hogy megszervezze, az adott kutatás-fejlesztési folyamat egy-egy részét mely intézmény valósítja majd meg, így az európai egyetemeken, kutatóintézetekben meglévő infrastruktúra alapján indítja majd el projektjeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását