2024. április 19. - Emma

Pásztoreszközök kiállítása

A pásztorkultúra tárgyi eszközeiből nyílik kiállítás csütörtökön magángyűjtők anyagából a hódmezővásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központban.
2008. szeptember 15. hétfő 15:16 - Hírextra
Az október 5-ig nyitva tartó tárlat anyaga a gazdag múltú pásztorkultúrát reprezentálja, az érdeklődők láthatnak majd hagyományos technikával készült botokat, karikás ostorokat, dohányzacskókat, bicskatokokat, tarisznyákat, szűröket, ruhákat, mellényeket és kalapokat - mondta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense.

Egy elkülönített sarokban a pásztortűz gyújtásához és a szabadtéri főzéshez szükséges eszközöket - kovaköveket, bográcsokat és üstöket - is bemutatják. Az érdeklődők pedig szeptember 26-án, a Szent Mihály napi juhszámadás alkalmából az Árpád utcai tájháznál egy hagyományos kovaköves pásztortűzgyújtáson is részt vehetnek majd.

A kiállítás különlegessége az az ostorgyűjtemény, amelyben vékonyabb hat-nyolc szálból fonott és vastagabb, akár 24-26 szálból készült eszközöket is megcsodálhatnak az érdeklődők.

A tárlaton bemutatandó - egykor mindennap használt, ma már azonban leginkább dísztárgyként kezelt - pásztoreszközök Perényi János hódmezővásárhelyi, Varga József biatorbágyi, Póka György gyulai, Dani János makói és Szőke Péter békéscsabai magángyűjtők tulajdonát képezik. A legrégebbi tárgyak a XVIII-XIX. század fordulójáról származnak, a legfiatalabbak hagyományos technikával napjainkban készültek.

A pásztorkodás a vadállatok háziasítása óta létező foglalkozás, amely szinte minden kultúrában fellelhető, és a magyarok életében különösen mély gyökerei vannak. Egy sajátos, belső tagozódás jellemző képviselőire. A különböző állatfajok őrzői más-más elnevezést kaptak, általános rangsorukban a sorrend a csikós, gulyás, juhász, kondás, kanász és csordás, csürhés volt.

Fontos szerepet töltöttek be mellettük még a számadók, akik anyagi felelősséggel tartoztak a gazdaságért és a bojtárok, akikhez tartoztak a felfogadott munkások. A magyar hitvilág a pásztor tudós, természetfeletti képességeit, a Biblia és a mesék pedig a becsületes, egyszerű, dolgos emberi tulajdonságait őrzik - mondta el a muzeológus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását