2024. május 16. - Mózes, Botond

Barroso: nincs veszélyben a Nabucco

Nem biztos, hogy veszélyeztetik a Nabucco megvalósulását a párhuzamosan futó gázvezeték-projektek - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt a magyar kormányfővel.
2008. szeptember 15. hétfő 11:49 - Hírextra
Az Európai Unió alaptétele, hogy inkább több, mint kevesebb energetikai kapcsolatot kell támogatni Európában. Erős elkötelezettség van a Nabucco mellett, de számos probléma merült fel a projekttel kapcsolatban. Nem hiszem, hogy más projektek szükségszerűen ellentétesek a Nabuccóval - mondta José Manuel Barroso a magyar kormányfővel folytatott tárgyalása után tartott sajtóértekezleten.

Fontos az energiaforrások, a szállítási útvonalak és a energiafajták diverzifikációja. Ugyanakkor minden projektnél meg kell vizsgálni, hogy megvalósítható-e technikailag, és megéri-e gazdaságilag - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kiemelte, hogy a közös európai energiapolitika és a vezetéképítés kérdésében a magyar kormány és az Európai Bizottság elnöke a lényeget tekintve azonos állásponton van.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) megalakítása hatalmas siker Európának és Magyarországnak egyaránt. Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy bebizonyítsa: helyes döntés volt Budapestre hozni az intézetet - fűzte hozzá.

José Manuel Barroso szerint az Európai Innovációs és Technológiai Intézet zászlóshajója lehet az európai fejlődésnek. Biztos vagyok abban, hogy Magyarország képes lesz méltón képviselni az európai érdeket - mondta az Európai Bizottság elnöke.

Az európai politikus az EITI igazgatótanácsának alakuló ülésére érkezett Budapestre. José Manuel Barroso a magyar miniszterelnök mellett találkozik a házelnökkel és a Fidesz elnökével is. Programja szerint a bizottság vezetője délután beszédet is mond a magyar parlamentben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását